Boala Lyme este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, de aceea mai este cunoscută sub numele de borelioză. Această bacterie este cea care produce boala și se transmite la om, prin mușcătura de la o căpușă infectată după ce insecta s-a hrănit cu sânge de la căprioare, păsări sau șoareci infectați. Netratată, infecția cu bacteria Borrelia poate ajunge la articulații, inimă și sistemul nervos.

O căpușă trebuie să fie prezentă pe piele timp de aproximativ 17, până la 48 de ore pentru a transmite infecția. Mulți oameni care suferă de boala Lyme nici nu observă mușcătura de căpușă, de aceea de multe ori boala poate rămâne asimptomatică până în stadiile tardive.

Oamenii care locuiesc sau petrec mult timp în zone împădurite cunoscute pentru prezența acestor căpușe au mai multe șanse de a face această boală. În plus, persoanele cu animale domestice care vizitează zonele cu multă verdeață prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a face boala Lyme.

 

Simptomele boalii Lyme - Cum se manifestă borelioza la adulți și copii

Persoanele cu boala Lyme pot reacționa extrem de diferit. Simptomatologia este diferită în funcție de stadiul de dezvoltare a infecției, din momentul înțepăturii. Există cazuri, de exemplu, în care boala rămâne asimptomatică până în stadiile tardive. Deși borelioza este de obicei împărțită în trei etape - localizare timpurie, diseminare timpurie și diseminare târzie - simptomele se pot suprapune.

În primul stadiu, manifestările bolii apar la 2 - 30 de zile după înțepătură, iar simptomele

nespecifice sunt febră, durere musculară, durere de cap și oboseală. Manifestările din stadiul I apar la 1 – 4 săptămâni după înțepătura căpușei, acestea fiind eritemul specific bolii, febra, durerile musculare și articulare, durerile de cap și oboseala.

În al doilea stadiu, dezvoltat la câteva săptămâni după primul, sunt afectate pielea, articulațiile,

inima și sistemul nervos, apărând erupție cutanată extinsă și circulară, amorțeală și furnicături la

nivelul brațelor și picioarelor, paralizia mușchilor feței, dureri de mușchi, articulații și oase, inflamația sistemului nervos central, probleme de concentrare și de memorie, deteriorarea țesutului ocular etc.

În lipsa tratamentului pentru stadiile anterioare, boala progresează ajungând la stadiul al treilea, când are loc deteriorarea articulațiilor și a nervilor. Apare artrita, oboseala cronică, epuizarea, amețelile puternice, paralizia mușchilor feței, problemele cognitive, de vorbire și afecțiunile cardiovasculare.

Simptomele pot varia ca manifestare și nivel de severitate. Unii oameni se vor prezenta la medic, de exemplu, într-o etapă avansată a bolii, fără a avea anterior simptome de boală.

Iată care sunt cele mai frecvente simptome ale bolii Lyme după care o poți recunoaște:

  • erupție cutanată circulară, roșie, dureroasă la atingere, localizată oriunde pe corp, care poate ajunge la 30 cm în diametru;
  • oboseală;
  • dureri articulare și umflături;
  • dureri musculare;
  • durere de cap;
  • febră;
  • noduli limfatici umflați;
  • tulburări de somn;
  • dificultate de concentrare.

Solicită imediat ajutorul medicului dacă observi aceste simptome și știi că ai fost într-un mediu în care a existat riscul de infecție.

 

Simptomele bolii Lyme la copii

Copiii experimentează, în general, aceleași simptome ale bolii Lyme ca și adulții. Aceștia au de obicei următoarele simptome:

  • erupție pe piele;
  • oboseală;
  • dureri articulare și musculare;
  • febră;
  • alte simptome asemănătoare gripei.

 

Aceste simptome pot apărea la scurt timp după infecție sau chiar câteva luni mai târziu. De asemenea, în anumite cazuri părintele poate observa unele simptome psihologice la copil precum:

  • furie sau agresivitate;
  • schimbări de dispoziție;
  • depresie;
  • coşmaruri.

Atenție: Dacă copilul dumneavoastră pare să reacționeze diferit și nu poate explica de ce sau ce simte, este important să discutați cu medicul său, deoarece aceste schimbări bruște ar putea fi un semn al multor afecțiuni, inclusiv boala Lyme.

Diagnosticul pentru boala Lyme

Multe dintre simptome bolii Lyme sunt adesea găsite în alte afecțiuni, astfel încât diagnosticul poate fi dificil de pus. Testele de laborator pentru identificarea anticorpilor la bacterii pot ajuta la confirmarea sau excluderea diagnosticului. Aceste teste sunt cele mai eficiente la câteva săptămâni după infecție, după ce corpul a avut timp să dezvolte anticorpi. Ele includ:

  • Testul ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). Testul folosit cel mai des pentru depistarea bolii Lyme, ELISA detectează anticorpii la Borrelia burgdorferi. Dar pentru că uneori poate oferi rezultate fals pozitive, nu este folosit ca unică bază pentru diagnostic. Acest test ar putea să nu fie pozitiv în stadiul incipient al bolii Lyme, dar erupția cutanată este suficient de distinctă pentru a face diagnosticul fără teste suplimentare la persoanele care locuiesc în zonele infestate cu căpușe care transmit boala Lyme.

 

  • Testul Western blot. Dacă testul ELISA este pozitiv, acest test se face, de obicei, pentru a confirma diagnosticul. În această abordare în două etape, Western blot detectează anticorpi la mai multe proteine ​​ale B. burgdorferi.

 

Tratamentul potrivit pentru boala Lyme

În fază incipientă, majoritatea cazurilor de boală Lyme pot fi tratate cu succes cu ajutorul antibioticelor administrate timp de câteva săptămâni. În funcție de stadiul bolii, antibioticele pot fi administrate oral sau intravenos.

Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi prin vasele de sânge și limfatice, în articulații, inimă și sistemul nervos, simptomele apărând de la câteva săptămâni, până la peste un an de la data infectării.

După tratament, un număr mic de persoane au, încă, unele simptome, cum ar fi dureri musculare și oboseală. Cauza acestor simptome, cunoscută sub numele de sindromul bolii Lyme post-tratament, este necunoscută, iar tratamentul cu mai multe antibiotice nu ajută.

Deoarece în România, incidența bolii este de trei ori mai mare față de ultimii ani, Compania

Romvac a realizat soluția orală Imunoinstant anti-Borelioză cu imunoglobuline Y specifice obţinute din gălbenuşul ouălor recoltate de la găini imunizate cu antigenele Borrelia burgdorferi sensu stricto, Borrelia burgdorferi sensu lato, Borrelia garinii și Borrelia afzelii.

Prevenirea și tratarea bolii Lyme cu Imunoglobulinele Y anti borelioză

Contaminarea cu microorganismul patogen se produce numai în condițiile în care contactul direct căpușă contaminată – om se face pe un interval de timp cuprins între 17 – 48 de ore.

Infectarea cu borelioză se poate evita prin eliminarea situațiilor de risc, folosirea de repelente

împotriva insectelor, îndepărtarea imediată a căpușelor și aplicarea de insecticide. Pentru persoanele care au fost deja, expuse la înțepătura de căpușă, dar și pentru cei la care boala a fost confirmată, o soluție de tratament sunt imunoglobulinele Y aviare specifice extrase din gălbenuș de Ou Hiperimun, împotriva boreliozei.

Imunoglobulinele Y specifice anti borelioză au fost administrate ca adjuvante terapeutice, atât

preventiv, cât și curativ. În cazul pacienților la care s-a depistat imediat mușcătura de căpușă, s-a recomandat terapia cu anticorpii IgY specifici pentru a împiedica transmiterea în sânge, a

patogenului.

IgY sunt anticorpi de găină obţinuţi prin vaccinarea păsărilor cu un cumul de antigene, astfel încât acestea să producă imunoglobuline specifice împotriva a diferite bacterii, virusuri şi fungi. Aceste imunoglobuline Y au rol în susținerea imunității pasive a organismului și acționează curativ și preventiv împotriva patogenilor pentru care au fost produse.

În cazul pacienților infectați cu borelioză, analizele de laborator realizate în urma terapiei cu

imunoglobuline Y Imunoinstant au demonstrat că la aceștia, boala este în remisie. Romvac este singura companie medicală din România şi printre extrem de puţinele din lume, care

produce imunoglobulinele Y specifice în terapiile antimicrobiene.