Fiecare copil este expus riscului de carii dentare. Smalțul (stratul exterior dur al dinților) este mult mai subțire și mai moale la dinții de lapte, ceea ce îi face să prezinte un risc mai mare de cariere. Dar, așa cum știm, cariile dentare pot fi prevenite într-o mare măsură și, de aceea, este important să știm când să acționăm.
Dinții de lapte sunt primii dinți care îi ajută pe copii să mănânce și să vorbească. De asemenea, ghidează dinții definitivi în poziție, așa că este important să avem grijă de dinții copilului chiar de la început. Deși dinții de lapte sunt temporari și ei se pot caria și pot crea probleme.
Procesul de cariere a dinților: când apare?
Procesul de descompunere a dinților este cel mai frecvent cunoscut sub numele de „carie”. O altă denumire folosită pentru această afecțiune este cea de „carie de biberon”. Primul stadiu al cariei de biberon este reprezentat de apariția unor demineralizări la nivelul smalțului dentar, care arată ca niște pete de culoare alb-gălbui, cretoase, cunoscute sub numele de tartru dentar.
Aceste pete se transformă într-un timp foarte scurt, în carii superficiale care, netratate la timp, se pot transforma în carii dentare profunde. Astfel, în etapele ulterioare, acești dinți cariațiîncep să aibă zone maro sau negre. Incisivii centrali și laterali sunt cel mai frecvent afectați.
Cariile dentare la copii pot evolua foarte rapid și tocmai de aceea, ele pot afecta atât nervul dintelui de lapte, cât și dinții definitivi, care se află în stadiul de formare. Atunci când cariile de biberon nu sunt tratate la timp, ele pot duce la pierderea dinților de lapte mult mai devreme decât ar trebui să se întâmple în mod normal.
Dinți cariați la copii: cum arată?
Caria dentară este un proces infecțios care implică distrugerea smalțului dentar. Cariile se formează printr-o interacțiune complexă între bacteriile producătoare de acid, în combinație cu carbohidrații fermentabili și alți factori dietetici, genetici, comportamentali etc.. Cauza majoră în formarea cariilor o reprezintă microorganismele prezente excesiv în gură.
Cele mai importante microorganisme cariogene (care produc carii dentare) sunt:
- Streptococcus Mutans. Acesta determină apariţia cariilor prin metabolizarea sucrozei în acid lactic. Acest mediu acid favorizează apariţia cariilor prin vulnerabilizarea smalţului dentar.
- Lactobacilii. Sunt microorganisme care transformă lactoza şi alte tipuri de zaharuri în acid lactic. Lactobacilii contribuie la apariţia cariilor dentare.
Copiii sunt susceptibili la carii dentare imediat ce apar primii dinți, în jurul vârstei de 6 - 8 luni. Caria timpurie este definită ca prezența uneia sau mai multor suprafețe dentare afectate, lipsa dinților (din cauza cariilor) sau obturație (plombă), la copiii de vârstă preșcolară.
Cariile timpurii din copilărie se dezvoltă treptat și pot fi dificil de observat în stadiile incipiente. Cariile dentare la copii se pot manifesta ca:
- o pată alb-gălbuie pe suprafața dintelui cea mai apropiată de linia gingiei - acesta este primul semn și, de obicei, rămâne nedetectat de părinți;
- o pată galbenă, maro sau neagră pe suprafața dintelui cea mai apropiată de linia gingiei – aceasta indică progresia către carii;
- dinți cariați care arată ca niște cioturi de culoare maro-negru – acest lucru indică prezența unor carii avansate.
Carii dentare la copii: Cauze și Factori de risc
Caria dentară este o afecțiune care apare atunci când bacteriile, predominant Streptococcus mutans, colonizează suprafața dentară și metabolizează carbohidrații din dietă (în special zaharurile rafinate), pentru a produce acizi lactici și alți acizi, având ca rezultat demineralizarea dinților.
La copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 30 de luni, de obicei, cariile afectează mai întâi, incisivii primari maxilari și molarii primari, reflectând modelul de erupție. Cariile dentare se manifestă mai întâi, sub forma unor pete albe care sunt zone mici de demineralizare sub suprafața smalțului. În acest stadiu incipient, leziunea carioasă este de obicei reversibilă.
Dacă nu se intervine în timp util, demineralizarea progresează și, în cele din urmă, rezultă carii ireversibile, cu pierderea formei și a conturului normal al dintelui. Progresia continuă a procesului cariilor duce la pulpită și pierderea dinților și poate fi asociată cu complicații, precum infecții sistemice.
Factorii de risc pentru cariile dentare la copiii mici includ:
- niveluri ridicate de colonizare bacteriană cariogenă;
- expunerea frecventă la zahăr din dietă și carbohidrați rafinați;
- hrănire necorespunzătoare cu biberonul;
- debite scăzute de salivă;
- defecte de dezvoltare ale smalțului dinților;
- statut socioeconomic scăzut (lipsa igienei);
- carii materne și igiena orală deficitară a mamei.
Alți factori de risc includ lipsa accesului la îngrijirea dentară corespunzătoare, niveluri scăzute de fluor în apă, periaj inadecvat al dinților sau utilizarea inadecvată a pastelor de dinți care conțin fluor și lipsa cunoștințelor părinților privind sănătatea bucală.
Bine de știu!Bacteriile din gură se hrănesc cu zaharurile din alimente și băuturi. Aceste bacterii produc acid, care dăunează suprafeței exterioare a dintelui (smalțul) și duc la carierea dinților. Saliva ajută la repararea acestei daune, dar dacă în timp există mai multe daune decât reparații, se produce o cavitate în dinte.
Toate aceste bacterii contribuie la formarea plăcii dentare, cauzând îmbolnăvirea dinţilor şi a ţesuturilor gingivale. Dacă placa dentară nu este îndepărtată corect şi la timp, aceasta se transformă în tartru dentar.
Obiceiuri bune care ajută la prevenirea cariilor dentare la copii
Dobândirea unor obiceiuri bune de hrănire și igienă a dinților ajută la prevenirea cariilor dentare.
Astfel, pentru a preveni cariile dentare este bine să:
- Scoți biberonul sau sânul din gura copilului după ce acesta a mâncat, indiferent că este un obicei care îl liniștește sau îl adoarme;
- Nu obișnui copilul să stea în pat cu biberonul;
- Nu oferi niciodată copilului băuturi dulci în biberon;
- Începe să înveți copilul să bea dintr-o cană de hrănire de la vârsta de aproximativ șase luni. Pe la aproximativ 12 luni, ar trebui să poată bea din cana specială.
Pentru copiii peste 12 luni, în afară de lapte ca masă, apa este principala băutură. Sucul de fructe nu este necesar sau recomandat copiilor mici din cauza conținutului ridicat de zahăr și a acidității. Copiii pot începe să mănânce alimente solide de la vârsta de șase luni. Așadar, pentru a înlocui laptele, începe să-i oferi o gamă largă de alimente permise în funcție de vârstă și care să fie hrănitoare și cu varietate de texturi și arome.
De asemenea:
- Nu introduceți niciodată suzeta sau tetina biberonului în substanțe dulci, cum ar fi mierea, dulceața sau zahărul.
- Priviți în mod regulat gura copilului pentru a observa semnele timpurii de carie.
- Începeți să curățați dinții bebelușului imediat ce iese primul dinte. De la 18 luni până la 6 ani, utilizați o cantitate mică de pastă de dinți pentru copii, respectiv de mărimea unui bob de mazăre pe o periuță de dinți mică și moale.
- După vârsta de 6 ani, copiii pot folosi o cantitate de pastă de dinți standard cu fluor, de mărimea unui bob de mazăre.
- Copiii vor avea nevoie de un adult care să-i ajute să se spele corect pe dinți până când o pot face bine singuri (de obicei, la vârsta de 8 ani).
Periajul dentareste cea mai importantă măsură a unei igiene orale corecte. Un periaj corect şi regulat va îndepărta eficient bacteriile și implicit placa dentară prevenind, astfel, îmbolnăvirile dentare şi parodontale.
Imunoglobuline Y specifice – benefice pentru sănătatea cavității bucale
ImmunoDent Gel este un produs cu imunoglobuline Y extrase din gălbenuş de Ou hiperimun Romvac care ajută la menținerea sănătății orale, fiind recomandat pentru întărirea mecanismelor de apărare ale organismului și un ajutor activ în lupta cu agresorii biologici.
Anticorpii IgY din Immunodent Gel sunt eficienți și în lupta împotriva aftelor de la nivelul cavității bucale. De asemenea, anticorpii IgY specifici din gelul produs de Romvac s-au dovedit a fi eficienți în prevenția și stoparea parodontozei.
Immunodent Gel este un produs unic pe piața din România, atât prin conținutul său de anticorpi IgY specifici, cât și prin acțiunea acestora în diferite afecțiuni de la nivelul cavității orale.
Imunoglobulina Y este principiul activ esențial pe care se bazează toate produsele și protocoalele terapeutice Imunoinstant dezvoltate și validate de experții Companiei Romvac, pentru a oferi suport imunitar organismului, pentru a acționa ca adjuvante în tratarea eficientă a diferite afecțiuni cauzate de microorganisme patogene și, de asemenea, pentru a regenera şi echilibra organismul.
Anticorpii IgY specifici care se găsesc numai în produsele Imunoinstant, cu administrare internă și/sau externă, au fost dezvoltați de oamenii de ştiinţă de la Romvac pentru a ajuta organismul uman să lupte împotriva infecţiilor bacteriene, virale şi fungice și pentru a-l susține din punct de vedere imunologic.