Escherichia coli (E.coli) este o bacterie care trăiește în mod normal în intestinele oamenilor și animalelor sănătoase. În cele mai multe cazuri, această bacterie este inofensivă, deoarece ajută la digerarea alimentelor.
Anumite tulpini de E.coli pot provoca simptome care nu pun viața în pericol, deși sunt foarte neplăcute, precum diaree, dureri de stomac și febră. Multe persoane asociazăE.coli cu toxiinfecțiile alimentare, dar există și uneleinfecții cu E.coli foarte periculoase care pun în pericol plămânii și rinichii.
Responsabil pentru 9 din 10 cazuri de cistită șiinfecție urinară, Escherichia coli este un patogen care declanșază printre cele mai frecvente afecțiuni de cauză bacteriană, atât la adulți, cât și la copii. Unele persoane care auinfecție cu E.coli pot să nu aibă niciun simptom. Acestea pot răspândi infecția fără să fie conștienți de acest lucru.
Ce este bacteria E.coli și cum se ia?
Bacteria E. coli ajunge în mediul extern odată cu eliminarea scaunului, infecțiile pe care le produce la nivelul organismului fiind cauzate cel mai frecvent, de o igienă necorespunzătoare a mâinilor.
Fiind un germen anaerob, Escherichia coli poate supraviețui fără oxigen dezvoltându-se ușor în medii lichide, precum mucusul intestinal. Este posibil să fii expus la E.coli din apă sau alimente contaminate - în special legume crude și carne gătită insuficient.
Adulții fără alte probleme medicale se recuperează de obicei, dupăinfecția cu E.coli în decurs de o săptămână. Copiii mici, vârstnicii și persoanele cu un sistem imunitar slăbit au un risc mai mare de a dezvolta o formă de insuficiență renală care le poate pune viața în pericol.
Care sunt cele mai frecvente infecții cu E.coli?
Escherichia coli este un germen ubicvitar (se găsește peste tot), care în anumite condiţii îşi
exacerbează virulenţa. De exemplu, la organismele tinere, E.coli aflată în intestine, în anumite condiţii propice, se înmulţeşte exponenţial şi reuşeşte să penetreze bariera intestinală, ajungând să provoace chiar stări septice, adică colisepticemia.
La fel, în căile respiratorii, prin aceleaşi mecanisme, E.coli penetrează epiteliile alveolelor pulmonare, provocând bronhopneumonii colibacilare. Cele mai frecvente infecții cu E.coli se întâlnesc la nivelul tractului urinar și între 75 - 95% din infecțiile tractului urinar sunt cauzate de această bacterie.
Cel mai des întâlnite tipuri de infecție cu E.coli sunt:
- Infecțiile urinare. 75% până la 95% dintre infecțiile tractului urinar sunt cauzate de E.Coli. Cele mai multe cazuri de infecții urinare se manifestă la femei, din cauza apropierii anatomice a uretrei de anus. Astfel, germenii se propagă din intestin la nivel tegumentar perineal și ajung să colonizeze uretra, fiind responsabili de apariția infecțiilor urinare joase (cistite) sau înalte (pielonefrite - care afectează rinichii) în funcție de extinderea procesului infecțios.
- Gastroenterite. Majoritatea infecțiilor intestinale sunt cauzate de alimentele sau apa contaminată. Gastroenterita este provocată în general de E.coli producătoare de toxine STEC. Simptomele sunt: diaree, dureri abdominale puternice, insuficiență renală. Cel mai mare risc îl prezintă persoanele cu sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, copiii mici și persoanele în vârstă. Astfel de infecții pot fi prevenite prin pregătirea corespunzătoare a alimentelor și o igienă corectă.
- Sindrom diareic. Sindromul diareic reprezintă una dintre manifestările majore ale patologiei digestive. Cea mai mare parte a formelor acute de diaree este de origine infecțioasă, încetează de la sine și nu reprezintă un pericol pentru sănătatea omului. În formele severe, pe de altă parte, cum este dizenteria cauzată de invazia mucoasei intestinale, de către bacterii precum E.coli (manifestată prin febră, colici intestinale, diaree care conține sânge sau cu puroi), patogenul poate fi o amenințare pentru viață și pacientul are nevoie de intervenția unui medic specialist sau chiar de spitalizare.
- Sindrom hemolitic. Unii oameni, în special copiii mai mici de 5 ani, care se infectează cu o infecție STEC (tulpina O157:H7) dezvoltă o afecțiune numită sindrom hemolitic uremic. În această afecțiune, toxinele din intestine călătoresc în fluxul sanguin, distrug celulele roșii din sânge și afectează rinichii. Această boală poate pune viața în pericol și se dezvoltă la aproximativ 5% până la 10% dintre persoanele care sunt infectate cu STEC.
- Infecții respiratorii. Pneumoniile sunt frecvente din cauza manevrelor de intubare incorect efectuate din punct de vedere igienic sau ca urmare a igienei bucale deficitare.
Infecții de plagă. Apar în urma îngrijirii necorespunzătoare a leziunilor (instrumente și pansamente nesterile sau mâini murdare).
Simptomele cauzate de infecția cu E.coli
Persoanele care fac infecții cu tulpina STEC de E.coli pot avea următoarele simptome:
- Dureri de stomac și crampe
- Diaree care poate varia de la apoasă, la sângeroasă
- Oboseală
- Pierderea poftei de mâncare sau greață
- Vărsături
- Febră (nu toți oamenii au acest simptom).
De obicei, simptomele unei infecții cu E.coli apar în 3 până la 5 zile după ce persoana a consumat alimente contaminate cu această bacterie. Cu toate acestea, simptomele pot apărea și de la o zi după expunere sau dimpotrivă, 10 zile mai târziu.
Boala poate dura de la 5 până la 7 zile. Majoritatea cazurilor de infecții cu E.coli sunt ușoare și nu provoacă un risc grav pentru sănătate. Cazurile se rezolvă de la sine, cu odihnă și consumul de lichide. Cu toate acestea, unele tulpini pot provoca simptome severe și chiar complicații care pun viața în pericol, cum ar fi sindromul hemolitic uremic, care poate duce la insuficiență renală și deces.
Diagnosticul infecției cu E.coli se obține în urma unei analize de laborator: analiza materiilor fecale și sumarul de urină pot confirma prezența bacteriei E.coli în intestine.
Factori de risc ai infecției cu E.coli
Deși oricine se poate infecta cu E. coli, anumite persoane sunt mai expuse riscului decât altele. Factorii de risc care predispun la îmbolnăvire sunt:
- Vârsta. Bătrânii și copiii mici, în special bebelușii, sunt cei mai predispuși să sufere complicații grave din cauza patogenului E.coli;
- Sistem imunitar slăbit. Persoanele cu imunitate deficitară sunt mai susceptibile la îmbolnăvire;
- Anotimpul. Din punct de vedere statistic, infecțiile cu E.coli apar mult mai frecvent în lunile de vară, din iunie până în septembrie;
- Niveluri scăzute de acid din stomac. Medicamentele care contribuie la scăderea nivelului de acid din stomac pot crește riscul de infecție cu E.coli;
- Alimentația. Consumul de lapte neprocesat sau sucuri nepasteurizate și consumul de carne insuficient gătită pot crește riscul de infecție cu E.coli.
Metode de prevenire și tratament pentru infecția cu E.coli
Tratamentul infecțiilor cu Escherichia coli vizează administrarea de antibiotice, pe baza
antibiogramei. Unele din neajunsurile infecției cu această bacterie sunt recurența și ineficiența
antibioticelor cauzată de tulpinile patogene rezistente la antimicrobiene.
Astfel, specialiștii de la Romvac au lansat gama de produse Imunoinstant pe bază de anticorpi IgY utilizați ca adjuvanți în terapia specifică a infecțiilor bacteriene. Fiind o bacterie cu incidență mare, Compania Romvac a realizat soluția orală Imunoinstant anti-Escherichia coli, un produs obţinut din gălbenuşul ouălor recoltate de la găini imunizate cu antigenul E.coli.
Beneficiul terapeutic al acestei soluții este constituit de imunoglobulinele Y extrase din Oul
Hiperimun Romvac care au capacitatea de a acționa țintit asupra bacteriei E.coli și fără a avea vreun efect secundar asupra organismului. Astfel, anticorpii IgY sunt adjuvanți benefici în accelerarea procesului de vindecare, contribuind semnificativ și la reducerea recurenței prin administrarea profilactică a imunoglobulinelor Y specifice împotriva E.coli.
Terapia cu IgY anti E.coli prezintă un dulbu avantaj, deoarece imunoglobulinele Y specifice sunt
adjuvante care au atât acțiune curativă, ajutând atât la recuperarea pacientului cu simptomatologie specifică, cât și acțiune preventivă împiedicând infectarea cu bacteria patogenă.