Când un părinte își vede copilul că răcește des, automat îi vin în minte o serie de întrebări alarmante precum Copilul meu are un sistem imunitar slab? Este îmbrăcat suficient de gros când iese afară? Oare nu trebuia să-i fac baie înainte de culcare?și multe altele. Răceala la copii este una dintre bolile copilăriei prin care orice copil trece de mai multe ori într-un an.

Infecțiile respiratorii acute sunt frecvent întâlnite la copii, atât cele de natură virală, cât și cele de natură bacteriană. Sistemul imunitar slăbit este, în general, cel care facilitează dezvoltarea unor astfel de afecțiuni, alături de anumite particularități anatomice ale aparatului respirator aflat în dezvoltare. De asemenea, anumite boli cronice, precum și factorii de mediu, cum este poluarea, pot favoriza apariția infecțiilor respiratorii.

 

Cele mai frecvente infecții respiratorii acute la copii

Copiii se nasc cu un sistem imunitar imatur și incomplet dezvoltat. Anticorpii primiți din sângele mamei în timpul vieții intrauterine nu persistă mai mult de 9 luni. Sistemul imunitar se va dezvolta în mod natural, progresiv și va deveni din ce în ce mai complex, pe măsură ce copilul va lua contact cu mediul extern. Această imunitate adaptativă continuă să se formeze până la vârsta de 11 - 12 ani.

 

Infecţiile respiratorii acute sunt foarte contagioase și se transmit uşor de la o persoană la alta. Ele sunt cauzate de virusuri şi apar frecvent în sezonul rece. Infecțiile căilor respiratorii superioare includ: rinofaringită acută, amigdalită, faringită, sinuzită și otită, iar cele inferioare: penumonia, bronșita, bronșiolita.

Infecțiile respiratorii virale sunt contagioase și se transmit foarte ușor în special în rândul copiilor, calea principală de transmitere fiind cea aeriană. De aceea, în colectivitățile de copii, riscul de a dezvolta afecțiuni respiratorii este foarte mare, cu atât mai mult dacă vorbim de copii cu vârste mici, la care sistemul imunitar încă nu s-a dezvoltat corespunzător.

 

Cele mai frecvente infecții respiratorii acute la copii și modul în care acestea se manifestă sunt:

 

  • Răceala comună. Răceala comună este cel mai frecvent termen utilizat pentru rinofaringită și alte infecții respiratorii de etiologie virală care apar în special în sezonul rece. Rinovirusul este cel mai frecvent agent etiologic al răcelii comune, sugarii și copiii de vârstă școlară, persoanele cu imunodeficiențe sau cu afecțiuni respiratorii superioare cronice și fumătorii reprezentând categoriile de persoane cu risc de a dezvolta răceli recurente pe tot parcursul anului. Simptomele unei răceli sunt tipice şi includ: congestie nazală (nas înfundat) sau secreţii nazale (rinoree), lăcrimare abundentă, tuse, strănut şi durere în gât cu dificultăţi la înghiţire, tuse și febră.

  • Roșu în gât (Faringita acută). De cele mai multe ori, o infecție virală, precum răceala comună, este cea care provoacă roșu în gât la copii. Acest diagnostic înseamnă de cele mai multe ori o faringită acută. Dar, poate însemna, de asemenea, amigdalita acută, faringo-amidalita acută, herpangina sau banala răceala comună. Pe lângă gâtul roșu (observat în urma examinării), mai apar simptome precum durerea în gât, durerea la înghițit, lipsa apetitului și febră.
  • Amigdalita acută. Amigdalita, care reprezintă inflamarea amigdalelor, este în general cauzată de o infecție virală. În primul rând, un copil cu amigdalită nu este interesat de hrănire, deoarece poate avea dificultăți la înghițire și febră. S-a observat că infecția virală este mai frecventă la copiii cu vârsta sub 2 ani, iar streptococul beta hemolitic de grup A este întâlnit mai ales, la grupa de vârstă de 5 - 15 ani.
  • Sinuzita. Sinuzita la copii se manifestă prin simptome comune cu alte infecții respiratorii, aspect important în cazul diagnosticului diferențial. Incidența de boală este de 6 - 7% dintre cazurile pediatrice care se prezintă medicului specialist cu simptomatologie de tip respirator, acestea fiind manifestarea infecției sinusale.
  • Bronșiolita. Bronșiolita este o infecție pulmonară ce apare frecvent la copiii mici și sugari, caracterizată prin inflamație și congestie la nivelul bronhiolelor. Afecțiunea începe cu simptome asemănătoare unei răceli obișnuite, apoi progresează cu tuse, respirație șuierătoare și uneori dificultăți de respirație. Simptomele bronșiolitei pot dura de la câteva zile, până la săptămâni.
  • Laringita. Laringita acută este o afecțiune respiratorie cauzată de o inflamație acută a mucoasei care căptușește laringele. Este o infecție respiratorie, frecvent întâlnită la copiii cu vârsta sub 5 ani. Totul porneşte, de regulă, ca o banală răceală, cu nas înfundat şi dureri în gât. Dar, pe măsură ce inflamaţia şi infecţia virală se întind, ele pot atinge nivelul laringelui. Copilul se sufocă şi nu mai poate respira normal. Laringitele virale sunt mai uşoare şi apar şi la copiii mici (între 6 luni şi 6 ani). Există şi laringite bacteriene, care apar mai târziu, după 4 - 5 ani, şi care sunt mai grave.
  • Gripa. Gripa este o infecţie respiratorie acută virală, care afectează căile respiratorii. Virusul gripal trăieşte şi în afara corpului uman, iar tusea şi strănuturile sunt responsabile pentru răspândirea sa. Dacă inspirăm aerul care conţine particule din tusea sau strănutul unei persoane infectate, este foarte posibil să ne îmbolnăvim. Infecţia începe prin inflamaţia căilor respiratorii superioare: nas şi gât.

Răceala la copii: De ce răcește copilul des?

În cazul bebelușilor, copiilor mici și preșcolarilor este considerat normal să aibă până la 12 episoade de răceală pe an. În medie, copiii din aceste categorii de vârstă vor avea cel mai probabil între șapte și opt infecții pe an. Acest număr este mult mai mic pentru copiii din gimnaziu sau pentru cei care au fost expuși de la vârste foarte mici în colectivități.

Atunci când imunitatea organismului scade din diferite motive, copilul devine și mai vulnerabil în fața infecțiilor de diferite etiologii. Un sistem imunitar slăbit care intră în contact cu un agent patogen va avea o reacție de apărare slabă.

Copiii pot avea simptome care durează de la 7, până la 14 zile. Există cazuri de răceală la copiicând tusea poate dura chiar și până la șase săptămâni. Faptul că un copil răcește des poate fi cauzat și de un sistem imunitar încă în dezvoltare. De fiecare dată când copilul întâlnește un anumit virus specific infecțiilor respiratorii, sistemul imunitar creează anticorpi care îl ajută să lupte data viitoare când intră în contact din nou, cu acel virus. Dar, există o mulțime de virusuri specifici răcelii, așa că este nevoie de timp pentru a construi o imunitate generală bună.

Răceala la copii apare, mai ales, atunci când copilul merge la grădiniță sau la școală sau petrece mult timp în preajma altor copii. Copiii pot avea, de asemenea, o predispoziție mai mare la răceli, deoarece tind să atingă lucrurile mult și apoi să-și atingă fața, aceasta fiind o modalitate obișnuită de a contacta infecțiile respiratorii.

Rolul sistemului imunitar este esențial în orice boală. În asemenea situații, trebuie să îi asigurăm organismului un suport imunitar adecvat care să îl ajute să revină la starea de homeostazie. La copiii cărora li s-a administrat atât terapia cu imunoglobuline Y specifice prin aerosoli, cât și oral, s-au constat următoarele aspecte pozitive: crește rezistența sistemului imunitar la infecții, se diminuează simptomatologia și organismul reușește să treacă mai ușor prin boală, recuperarea fiind mai rapidă.

Prevenirea și tratarea infecțiilor respiratorii acute la copii

Perioadele în care se recomandă administrarea produselor pentru susținerea imunității în cazul copiilor sunt perioadele de tranziție de la un sezon cald, la unul rece și invers, deci, de regulă, primăvara și toamna, când organismul este mult solicitat de factorii de mediu și devine slăbit. Necesitatea susținerii imunitare apare și la instalarea primelor semne de răceală, de extenuare, dar și înainte de introducerea copiilor în colectivitate.

În funcție de cauza care a declanșat infecția respiratorie și de simptomatologia fiecărei afecțiuni, medicul de specialitate poate recomanda o schemă de tratament. Aceasta poate consta din medicamente care să diminueze simptomele sau se fac recomandări pentru a ajuta organismul să se refacă.

Un lucru bine de știut este că imunoterapia cu IgY specifice poate fi utilizată complementar împotriva patogenilor greu de combătut cu antibiotice. Aceasta se poate asocia cu tratamentul cu antibiotice și antiinflamatoare, ajutând la grăbirea procesului de vindecare.

Romvac administrează cu succes imunoglobulinele Y specifice prin aerosoli și pe cale orală, în cazul copiilor și adolescenților. Studiile de caz au demonstrat că terapia cu Imunoinstant Soluție pentru Aerosoli are efecte imediate atât în fazele incipiente ale infecțiilor respiratorii, cât și în cele anterior diagnosticate și chiar patologii cu vechime.

Și în cazul copiilor, terapia prin aerosoli cu soluții monovalente sau polivalente de IgY a fost administrată concomitent cu cea generală asigurată cu ajutorul pulberilor liofilizate din Ou Hiperimun Romvac.

În infecțiile respiratorii cu patogen de natură bacteriană, ca și în cazul celor urinare, gastrice etc., poate fi necesar tratamentul cu antibiotice. Imunoterapia cu IgY specifice poate fi utilizată complementar împotriva patogenilor greu de combătut cu antibiotice. Aceasta se poate asocia cu tratamentul cu antibiotice și antiinflamatoare, ajutând la grăbirea procesului de vindecare.