Virusul herpes simplex (HSV) este clasificat în două tipuri: HSV-1 și HSV-2. Transmiterea virusului HSV-1 se realizează prin contact oral-oral provocând infecții în cavitatea bucală sau în jurul acesteia, de unde și denumirea de herpes oral. HSV-2 este o infecție cu transmitere sexuală care provoacă herpes genital sau anal. 

Se estimează că 3,7 miliarde de persoane sub 50 de ani (67%) de la nivel global au fost infectați cu HSV-1, și aproximativ 500 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani (13%), cu HSV-2.

 

Cum se manifestă infecția cu herpes simplex

Infecția cu virusul herpes simplex (HSV), cunoscută frecvent sub numele de herpes, este comună în toată lumea. Atât herpesul oral, cât și cel genital, sunt în mare parte asimptomatice sau greu de recunoscut, dar pot produce vezicule sau ulcerații dureroase la locul infecției, variind de la ușoare la severe. Infecția rămâne în organism pe tot parcursul vieții, iar simptomele pot reapărea pe parcursul multor ani.

Simptomele recurente ale herpesului oral și genital pot fi extrem de neplăcute:

  • Senzație de mâncărime și usturime. Persoanele infectate cu herpes simplex 1 vor experimenta adesea o senzație de furnicături, mâncărime sau arsură în jurul gurii, înainte de apariția rănilor. În zonele afectate, apar aceleași senzații de mâncărime și usturime, mai ales în momentul erupției.
  • Vezicule cu lichid. HSV-1 se remarcă prin prezența de vezicule dureroase şi pruriginoase, pline cu lichid incolor. Veziculele pot apărea, de asemenea, pe gingii și în gât, iar, în unele cazuri, chiar la nivelul ficatului, plămânilor, tractului gastrointestinal și măduvei osoase.
  • Rareori, poate apărea febră, durere în gât și inflamarea ganglionilor limfatici din zonă.

Aceste simptome pot recidiva periodic, iar frecvența variază de la persoană la persoană.

Herpesul genital poate fi asimptomatic sau poate avea simptome ușoare care nu sunt recunoscute. Când apar simptome, herpesul genital este caracterizat de una sau mai multe vezicule sau ulcere genitale sau anale. În plus, simptomele unei noi infecții includ adesea febră, dureri corporale și ganglioni limfatici umflați.

Herpesul genital poate fi, de asemenea, stigmatizator și are un impact asupra relațiilor sexuale.

Cauze infecția cu herpes simplex

Virusul herpes simplex se răspândește de la o persoană la alta, prin contact. Majoritatea oamenilor contractează HSV-1 (herpes simplex tip 1) ca sugar sau copil. Acest virus se poate răspândi prin contactul piele- pe-piele cu un adult care poartă virusul. Un adult nu trebuie să aibă răni pentru a răspândi virusul. Medicii numesc această situație „eliminare virală asimptomatică”.

O persoană cu HSV-1 (herpes simplex tip 1) îi poate transmite alteia virusul prin:

  • Sărut;
  • Atingerea pielii;
  • Folosirea la comun, a acelorași obiecte, precum tacâmuri, balsam de buze sau aparat de ras;

 

Majoritatea oamenilor fac herpes genital HSV-2, în urma contactului sexual neprotejat.

Mamele pot transmite virusul herpes copilului, în timpul nașterii. Dacă copilul se naște în timpul primului episod de herpes genital al mamei, copilul poate avea probleme grave.

 

Unii oameni sunt mai susceptibili de a face HSV-2. Aceste persoane sunt cele care:

  • Au avut mulți parteneri sexuali;
  • Au avut primul raport sexual la o vârstă fragedă;
  • Au sau au avut o altă infecție cu transmitere sexuală;
  • Au un sistem imunitar slăbit.

 

Sistemul imunitar slăbit – principalul factor declanșator al infecției herpetice

Principalul factor declanșator al infecției herpetice este slăbirea sistemului imunitar, fapt ce scoate din stare latentă, virusul aflat permanent în organism. Pacienții imunodeprimați sunt mult mai expuși riscului de a dezvolta infecții virale severe.

Alți factori care pot stimula reactivarea virusului herpetic sunt stresul, alimentele care pot provoca alergii, perioada menstruației, febra, expunerea la soare sau arsurile solare, frigul, dereglările hormonale, sarcina, intervențiile chirurgicale, diferite proceduri de înfrumusețare facială, consumul excesiv de alcool sau extracțiile dentare.

Posibile complicații ale virusului herpes simplex

La persoanele imunodeprimate, inclusiv la cele cu infecție HIV avansată, herpesul poate avea simptome mai severe și recidive mai frecvente. Complicațiile rare ale HSV-2 includ meningoencefalita (infecție a creierului) și infecția diseminată. Rareori, infecția cu HSV-1 poate duce la complicații mai severe, cum ar fi encefalita (infecția creierului) sau keratita (infecția ochilor).

Infecția cu HSV-2 crește riscul de dobândire a infecției cu HIV de aproximativ trei ori. În plus, persoanele cu infecție HIV și HSV-2 prezintă riscul de a răspândi mai ușor HIV la alții. Infecția cu HSV-2 este printre cele mai frecvente infecții la persoanele care trăiesc cu HIV.

De asemenea, herpesul neonatal poate apărea atunci când un sugar este expus la HSV în timpul nașterii. Herpesul neonatal este rar și apare la aproximativ 10 din 100 000 de nașteri la nivel global. Cu toate acestea, este o afecțiune gravă care poate duce la dizabilitate neurologică de durată sau deces. Riscul de herpes neonatal este cel mai mare atunci când o mamă dobândește HSV pentru prima dată, cu puțin timp înainte de a naște.

 

Cum putem trata infecția cu herpes simplex

În prezent, nu există tratament pentru virusul herpetic, terapiile medicamentoase concentrându-se pe administrarea de antivirale orale și locale, antibiotice și antiinflamatoare nesteroidiene pe eliminarea leziunilor și limitarea focarelor.

Totuși, în infecția cu virusul  Herpes simplex tip 1, cunoscută ca fiind contagioasă, extrem de răspândită, recurentă și fără tratament, a apărut un protocol terapuetic inovator cu imunoglobulinele Y specifice produse de Compania Romvac. Acestea se găsesc în soluția orală Imunoinstant anti-Herpes, produs obţinut din gălbenuşul ouălor recoltate de la găini imunizate cu antigenul Virusul Herpes Simplex tip 1 (HSV 1), tulpina inactivată.

Fiind un virus cu incidență mare și care se instalează pe un fond imunitar deficitar, Compania

Romvac a realizat această soluție care prezintă beneficii terapeutice prin conținutul de imunoglobuline ce au capacitatea de a acționa țintit asupra virusului HSV-1 și fără a avea vreun efect secundar asupra organismului. Astfel, în urma administrării soluției la pacienții infectați cu acest virus, s-a constatat că anticorpii IgY ajută la accelerarea procesului de vindecare a episodului herpetic și, în funcție de perioada în care se administrează pacientului, contribuie semnificativ, la reducerea recurenței pentru timp îndelungat.

Terapia cu IgY anti herpes prezintă un dulbu avantaj, deoarece imunoglobulinele au atât acțiune

curativă, ajutând atât la recuperarea pacientului cu simptomatologie specifică, cât și la prevenirea reactivării virusului. În completarea protocolului terapeutic anti herpes, Compania Romvac a lansat crema Herpestop, pentru aplicații locale externe, la nivelul gurii.

 

Măsuri de prevenire a infecției cu herpes simplex

Persoanele cu simptome de herpes oral ar trebui să evite contactul oral cu alții și să folosească la comun, obiecte care ating gura. Persoanele cu simptome de herpes genital ar trebui să se abțină de la activitatea sexuală în timp ce se confruntă cu simptome. Atât HSV-1, cât și HSV-2 sunt cele mai contagioase se răspândesc mai ușor atunci când sunt prezente răni, dar pot fi transmise și atunci când nu sunt prezente semnele clinice simțite sau vizibile simptome.

Pentru persoanele active sexual, utilizarea consecventă și corectă a prezervativelor este cea mai bună modalitate de a preveni infecția cu herpesul genital și alte infecții cu transmitere sexuală. Însă, nici această metodă nu asigură protecția completă în fața virusului.

Femeile însărcinate și care prezintă semne clinice sau simptome de infecție herpetică genitală ar trebui să informeze medicul ginecolog despre acest aspect. Prevenția împotriva infecției cu HSV-2 este deosebit de importantă pentru femeile însărcinate, când riscul contractării de herpes neonatal este cel mai mare.