HPV este o infecție virală care se transmite între oameni prin contact piele pe piele. Există peste 100 de tipuri ale virusului papiloma uman, dintre care peste 40 sunt transmise prin contact sexual și pot afecta organele genitale, gura sau gâtul. Majoritatea femeilor și a bărbaților activi sexual se infectează cu acest virus la un moment dat în viață, iar unii se pot infecta în mod repetat.

Infecția cu HPV poate duce la apariția cancerului de col uterin, care este considerat a patra cea mai frecvent întâlnită formă de cancer în rândul femeilor din lumea întreagă și cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală (ITS). Virusul HPV se transmite fie în timpul actului sexual, fie la atingerea pielii din regiunea contaminată.

Într-adevăr, există tipuri de infecție genitală cu HPV care nu cauzează probleme de sănătate. Majoritatea infecțiilor cu HPV nu duc la cancer. Cu toate acestea, unele tipuri de HPV pot duce la dezvoltarea verucilor genitale și chiar a cancerului de col uterin, anus și gât.

 

Cum se transmite infecția cu HPV?

Majoritatea bărbaților și a femeilor - aproximativ 80% dintre persoanele active sexual - se infectează cu HPV la un moment dat în viață, însă cei mai mulţi dintre aceştia nu știu au virusul. 

Infecția cu HPV apare atunci când virusul pătrunde în organism, de obicei printr-o leziune sau zgârietură în piele. Infecțiile genitale cu HPV sunt contractate prin actul sexual și alte contacte piele pe piele în regiunea genitală. 

Dacă ești însărcinată și ai o infecție cu HPV cu veruci genitale, este posibil ca bebelușul să se infecteze dacă naști natural. Negii sunt contagioși și se pot transmite prin contact direct.

 

Simptomele infecției cu papiloma virus  - Cum se manifestăinfecţia cuHPV?

Adesea, infecția cu HPV nu provoacă simptome vizibile sau probleme de sănătate. De fapt, 90% dintre cauzele infecțiilor cu HPV (9 din 10) dispar de la sine în decurs de doi ani. Cu toate acestea, deoarece virusul se află încă în corpul unei persoane în acest timp, acea persoană poate transmite HPV, fără să știe.

Când virusul nu dispare de la sine, poate provoca probleme grave de sănătate. Acestea includ veruci genitale și veruci în gât (cunoscute sub numele de papilomatoză respiratorie recurentă). Tipurile de HPV care cauzează veruci sunt diferite de tipurile care produc cancer. Deci, dacă ai veruci genitale cauzate de HPV nu înseamnă că vei dezvolta cancer.

HPV poate provoca, însă, cancer de col uterin și alte tipuri de cancer ale organelor genitale și gâtului. Tipurile de cancer cauzate de HPV adesea, nu dau simptome până când boala nu ajunge în stadii avansate. Examinările regulate pot ajuta la diagnosticarea din timp, a problemelor de sănătate legate de HPV. Acest lucru poate îmbunătăți eficacitatea tratamentului și crește șansele de supraviețuire.

  • Simptomele infecției cu HPV la femei

Se estimează că 80% dintre femei vor contracta cel puțin un tip de HPV pe parcursul vieții. Ca și în cazul bărbaților, multe femei care fac HPV nu au niciun simptom, iar infecția dispare fără a cauza probleme de sănătate.

Unele femei pot observa totuși că au veruci genitale, care pot apărea în interiorul vaginului, în sau în jurul anusului și pe colul uterin sau vulvă. În cazul acestor simptome este indicată o programare la medicul ginecolog pentru a afla care este cauza și tratamentul corespunzător.

Unele tulpini de HPV pot provoca cancer de col uterin sau cancer de vagin, anus sau gât. Screening-ul regulat poate ajuta la detectarea modificărilor asociate cu cancerul de col uterin la femei. În plus, testele ADN pe celulele cervicale pot detecta tulpini de HPV asociate cu formele de cancerele genitale.

  • Simptomele infecției cu HPV la bărbați

Mulți bărbați care contractează o infecție cu HPV nu au simptome, deși unii dintre aceştia pot dezvolta veruci genitale. Anumite tulpini de HPV pot provoca cancer penian, anal și la gât. Unii bărbați pot avea un risc mai mare de a dezvolta tipuri de cancer provocate de HPV, inclusiv bărbații cu un sistem imunitar slăbit. Tulpinile de HPV care provoacă veruci genitale nu sunt aceleași cu cele care produc cancer.

Factori de risc care favorizează infecția cu HPV

Printre factorii de risc care favorizează infecția cu papilomavirusul uman se află:

  • Numărul mare de parteneri sexuali. Cu cât ai mai mulți parteneri sexuali, cu atât este mai probabil să contractezi o infecție genitală cu HPV. Raporturile sexuale cu un partener care a avut mai mulți parteneri sexuali crește, de asemenea, riscul.
  • Vârstă. Negii obișnuiți apar mai ales, la copii, fiind niște excrescențe micuțe ale pielii cu suprafață îngroșată, aspră, neregulată și care se pot multiplica. Negii genitali apar cel mai adesea la adolescenți și adulții tineri.
  • Sistem imunitar slăbit. Persoanele care au un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de infecții cu HPV.
  • Piele deteriorată. Zonele de piele care au fost rănite (zgârieturi) sunt mai predispuse la dezvoltarea verucilor.
  • Contact personal. Atingerea zonelor afectate (ex.: a negilor) crește riscul de infecție cu HPV.

 

Cum este HPV legat de cancerul de col uterin?

Anumite tulpini de HPV pot provoca modificări în celulele colului uterin, o afecțiune numită displazie cervicală. Dacă nu este tratată, displazia poate evolua spre cancer de col uterin. Testele Papanicolau periodice sunt cea mai bună protecție împotriva cancerului de col uterin. Testul detectează modificări precanceroase și cancerul de col uterin. Cancerul de col uterin este aproape întotdeauna prevenit sau vindecat dacă modificările precanceroase sunt detectate și tratate devreme, înainte de apariția cancerului.

Înainte de vârsta de 30 de ani, infecția cu HPV este de obicei, tranzitorie (starea pacientului se ameliorează de la sine). Absența tipurilor de HPV cu risc ridicat înseamnă, de obicei, că o femeie prezintă un risc scăzut de a dezvolta modificări cervicale ce pot declanşa cancerul de col uterin.

Terapia cu IgY specifici în infecția cu HPV

În medicina alopată nu există un tratament care să conducă la eliminarea definitivă a tuturor

leziunilor și care să garanteze lipsa recidivei bolii. La ora actuală, sunt 3 tipuri de terapii recomandate în infecția cu HPV, respectiv cele de natură chirurgicală, terapiile cu diferite substanțe chimice aplicabile local și imunizarea. Pentru apărarea virală specifică, se recomandă vaccinarea, din copilărie, încă de dinainte de începerea vieții sexuale.

Ca în cazul oricărei infecții, și în cazul infecției cu HPV, susținerea imunității în eliminarea virusului este de o importanță crucială, deoarece sistemul imunitar reușește să elimine virusul în aproximativ 2 ani, înainte ca acesta să producă probleme de sănătate. Dacă persistă, însă, poate să ducă la apariția cancerului de col uterin.

Peste 40% dintre infecțiile cu HPV sunt multiple, cu două sau mai multe tulpini. Acest lucru indică, de regulă, o apărare imunitară deficitară, ce duce la creșterea numărului de mutații precanceroase și accelerează progresia spre cancer.

Oamenii de știință de la Romvac au dezvoltat Oul Hiperimun și, utilizând componentele sale

imunologic active, au creat atât produse pentru imunitate, cât și produse care acționează specific pe bacterii, fungi și virusuri. Romvac produce soluția buvabilă monovalentă Imunoinstant anti-HPV-9, gelul Immuno Gyn Gel și crema Immuno Gyn Crema.

Imunoinstant anti-HPV-9 este o inovație la nivel mondial și este unică, deoarece, în medicina alopată nu există tratament care să ducă la eliminarea virusului după instalarea infecției cu papilomavirusul uman. De aceea, cercetătorii științifici de la Romvac au produs soluția orală inovatoare Imunoinstant anti-HPV-9 cu imunoglobuline Y specifice care acționează țintit împotriva Papilomavirusului uman (HPV), respectiv împotriva genotipurilor cu risc oncogen scăzut 6 și 11, dar și a genotipurilor cu risc oncogen ridicat 16, 18, 31, 33, 45, 52 şi 58, HPV 16 și HPV 18 fiind responsabile pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin.

Infecția cu HPV indică, de regulă, o apărare imunitară deficitară, duce la creșterea numărului de mutații precanceroase și accelerează progresia spre cancer. De cele mai multe ori, infecția cu HPV dispare de la sine în urma acțiunii sistemului imunitar.

De aceea, este imperioasă susținerea imunității care să permită organismului să acționeze asupra infecției respective.

În acest sens, oamenii de știință de la Romvac au dezvoltat Oul Hiperimun și produsele Imunoinstant cu anticorpi IgY specifici și care acționează țintit asupra factorilor biologici activi patogeni pentru organism, asigurându-i acestuia, imunitatea pasivă imediată. Astfel, pentru susținerea sistemului imunitar, se recomandă administrarea pulberii liofilizate Imunoinstant G cu IgY împotriva a 18 tulpini de microorganisme și cu alte principii imunologic active din Oul Hiperimun.

Astfel, produsele Imunoinstant prin anticorpii IgY specifici acționează țintit asupra factorilor biologici activi patogeni pentru organism, asigurându-i acestuia, imunitatea pasivă imediată - aspect de importanță majoră.