Micoza unghiei, cunoscută sub denumirea de onicomicoză, este o infecție a unghiilor de la mâini sau picioare, cauzată de ciuperci. Se estimează că aproximativ 20 - 25% din populație suferă din cauza acestei afecțiuni.
Unghiile sunt făcute dintr-un țesut bogat în proteine numit cheratină. Pe măsură ce noi celule se dezvoltă în degetele de la picioare sau mâini, cele vechi sunt împinse încet înainte, se întăresc și devin unghii. Acesta este procesul natural de formare a unghiilor. Infecția micotică a unghiei apare atunci când o ciupercă invadează o anumită zonă a corpului, iar sistemul imunitar nu poate face față pentru a neutraliza efectul acesteia.
Oricine poate suferi de infecția micotică a unghiei, însă boala este mult mai frecventă la persoanele cu sistem imunitar slăbit, cât și la bolnavii cu psoriazis, diabet sau cu probleme de circulație a sângelui.
Îți prezentăm în rândurile următoare tot ceea ce trebuie să știi despre micoza unghiei și modul în care o poți preveni.
Ce este micoza unghiei: Simptome
Micoza unghiilor este o afecțiune dermatologică infecțioasă cronică, neplăcută și greu de tratat. Pentru foarte multe persoane, devine o sursă permanentă de stres. Cei afectați resimt o stare de jenă și disconfort la ideea expunerii unghiilor, deoarece aspectul acestora este unul neplăcut.
Cum îți dai seama că suferi de micoza unghiei? Cel mai probabil suferi de această infecție dacă unghiile de la picioare sau de la mâini:
- devin casante și se exfoliază puternic;
- se decolorează, devin albicioase sau dimpotrivă se îngălbenesc și devin maro;
- încep să se îngroașe;
- se desprind de patul unghial;
- își modifică forma;
- au un miros urât.
Această infecție fungică poate afecta pe oricine, dar este mai probabil să suferi de micoza unghiei dacă ai diabet, psoriazis sau sistemul imunitar slăbit. Când ciuperca infectează zonele dintre degetele de la picioare și pielea picioarelor, această infecție poartă denumirea de piciorul atletului.
Tipuri de infecţii fungice ale unghiilor
Există mai multe tipuri de infecții micotice ale unghiilor:
- Onicomicoza subunghială distală (laterală). Este cel mai frecvent tip de infecție a unghiei micotice. Infecția începe de la marginea distală (vârf) sau părțile laterale ale unghiei și, de acolo, se răspândește spre rădăcină. Unghia capătă astfel o nuanță albicioasă, gălbuie sau ulterior maro.
- Onicomicoza subunghială proximală: Infecția provine din pliul unghial proximal, adică pielea care acoperă rădăcina unghiei.
- Onicomicoza superficială: Straturile superficiale ale unghiei sunt cele superioare. Infecția începe din aceste straturi și apoi pătrunde în adâncime. Cel mai probabil, unghia devine albicioasă, se exfoliază, după care cade.
- Onicomicoza Edonix: Onicomicoza Endonix afectează interiorul plăcii unghiei, dar nu și patul unghiei (țesutul de sub partea tare a unghiei).
- Onicomicoza total distrofică: Acesta este stadiul final al tipurilor de onicomicoză distală sau proximală. În această fază, unghia este foarte groasă din cauza cheratinei produse în exces.
- Onicomicoza de drojdie: Cauzată adesea de Candida, este mai probabil să afecteze unghiile de la mâini decât unghiile de la picioare. Zona din jurul unghiei este adesea foarte inflamată, iar unghia se poate desprinde total. Poate fi un semn că sistemul imunitar nu funcționează bine și este slăbit (imunodeficiență).
- Melanonychia fungică: Melanonichia fungică este cel mai puțin întâlnit tip de onicomicoză. Ciupercile precum Scytalidium, Alternaria și Exophiala provoacă unghiilor afectate o culoare maronie sau negricioasă.
Micoza unghiei este o boală contagioasă și oricine poate suferi din cauza infectării cu aceste ciuperci. Studiile arată că prevalența micozei unghiilor în rândul populației este în continuă creștere.
Cauze și factori de risc pentru micoza unghiei
Printre cele mai frecvente cauze ale apariției onicomicozei se numără:
- Sistemul imunitar. Persoanele cu sistem imunitar slăbit sau probleme de sănătate cronice, cum ar fi diabetul zaharat sau care suferă cu circulația sângelui la picioare, sunt mult mai predispuse în a face micoza piciorului.
- Vârsta. Persoanele de peste 65 de ani au unghiile mai fragile ceea ce îi face susceptibili la onicomicoză.
- Încălțăminte inadecvată. Micoza unghiei este întâlnită la persoanele care poartă pantofi sport sau încălțăminte incomodă, din materiale sintetice, care încălzesc picioarele și provoacă apariția transpirației. Mediul umed favorizează dezvoltarea ciupercii.
- Contactul cu spații neigienizate. Persoanele care merg desculțe la dușuri comune, piscine și vestiare sunt predispuse la micoza unghiei.
- Viața socială la comun. Se întâlnesc micoze ale unghiei la persoanele care locuiesc cu membrii familiei sau colegi care suferă de o infecție fungică.
- Leziuni minore anterioare ale a pielii sau ale unghiilor.
Tratamentul pentru micoza unghiei
Micoza unghiei se poate manifesta la început, asimptomatic.Tratamentele sunt stabilite în funcție de tipologia infecției și sunt urmate pe termen lung, uneori de la șase luni și până la un an. Dacă micoza unghiei nu este diagnosticată și tratată la timp, infecția se poate agrava și este posibil ca unghia să fie îndepărtată prin intervenție chirurgicală.
Printre metodele de tratament, cele mai cunoscute sunt:
- Antifungice topice. Aceste medicamente sub formă de pulbere, picături sau creme sunt aplicate direct pe unghie și pot fi de ajutor în cazul unei infecții în stadiu incipient. Imunoinstant PV este un produs cu un conținut bogat de imunoglobuline polispecifice și este recomandat pentru administrare locală, pe plăgi deschise și infectate cu diverse microorganisme patogene şi leziuni precum psoriazis, dermatite, dermatoze şi afecţiuni unghiale.
- Medicamente antifungice orale. Aceste medicamente sunt, de asemenea, o opțiune eficientă pentru micoza unghiei deoarece acționează rapid. Ele ajută noua unghie să crească sănătoasă, înlocuind treptat partea bolnavă.
- Lac de unghii antifungic. Medicul poate prescrie un lac de unghii antifungic care se aplică în fiecare zi pe unghia micotică și pielea din jurul acesteia. Dezavantajul lacului este că se efectuează pe o durată lungă de timp, de până la un an.
- Terapie fotodinamică. În timpul acestei proceduri, suprafața unghiei este acoperită cu un material care absoarbe lumina, iar la 6 ore după aceea, unghia este expusă unei anumite radiații de lumină. Procedura durează între 15 și 60 de minute, în funcție de severitatea infecției.
Alte remedii naturiste pentru micoza unghiei includ utilizarea oțetului, bicarbonatului de sodiu, alcoolului iodat și uleiului de arbore de ceai, administrate zilnic prin tamponarea cu o dischetă de bumbac, timp de câteva minute. Micoza unghiei în stadiu incipient poate răspunde la tratamentele administrate acasă.
Micoza unghiei este o infecție contagioasă frecventă la adulți, care poate fi tratată prin administrarea de medicamente și creme aplicate la nivel local. Afecțiunea poate fi prevenită prin adoptarea unor reguli de igienă și a unui stil de viață sănătos.
De asemenea, este important de știut că sistemul imunitar este principalul mecanism de apărare a organismului împotriva germenilor și ciupercilor. Acesta previne și limitează apariția infecțiilor, luptând împotriva agenților patogeni în momentul în care aceștia reușesc să pătrundă în organism.
Una dintre cele mai eficiente metode de susţinere a sistemului imunitar este administrarea anticorpilor specifici IgY şi a celorlalţi produşi biologici activi care acţionează benefic asupra sistemului imunitar întărindu-i reistenţa în faţa a 30 de agenţi patogeni: bacterii, virusuri şi fungi. Aceste imunoglobuline Y specifice sunt produse în România numai de către compania Romvac şi se găsesc în Oul Hiperimun HPC2, pulberile liofilizate cu administrare orală Imunoinstant G şi Instant Yolk şi soluţia orală Imunoinstant Multiplu.
Fără sistemul imunitar, corpul nostru nu ar putea supraviețui, așadar, este important să știm cum îi putem menține funcționarea corespunzătoare și, de asemenea, cum îl putem stimula pentru a fi mereu pregătit de luptă.