Una dintre cele mai frecvente boli metabolice ale osului este osteoporoza. OMS consideră osteoporoza ca fiind a doua problemă de sănătate din lume, după afecțiunile cardio-vasculare. În întreaga lume, o fractură provocată de osteoporoză se produce aproximativ, o dată la 3 secunde, din cauza presiunii puse pe oasele fragile.

Oasele sunt structuri vii, care conțin nervi, vase fine de sânge și celule, care le ajută să crească și să se refacă. Ele sunt formate, de asemenea, din proteine, vitamine și minerale, calciul fiind unul dintre elementele majore de construcție ale țesutului osos.

Osul este alcătuit din două tipuri de țesuturi și anume țesutul osos compact, cel mai dur țesut al corpului omului - și țesutul osos spongios, o structură relativ ușoară, mai puțin dură și rezistentă.

Ce este osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos, care se manifestă prin reducerea densității osoase și face ca oasele să devină slăbite și fragile. Numele său provine din limba latină și înseamnă „os poros”. 

Interiorul unui os sănătos arată ca un fagure de miere, cu spații mici; osteoporoza mărește dimensiunea acestor spații, determinând osul să piardă din forță și densitate. Astfel, oasele afectate de această boală devin mai subțiri și fragile, favorizând, astfel, fracturile.

Osteoporoza poate apărea la persoanele de orice vârstă, dar este mai frecventă, la adulții înaintați în vârstă, în special la femei. Persoanele cu osteoporoză prezintă un risc ridicat de fracturi osoase, în timp ce întreprind activități de rutină, cum ar fi chiar mersul pe jos, aplecare, rotire sau ridicarea unui obiect ușor. De cele mai multe ori, astfel de fracturi au loc la nivelul șoldurilor, încheieturii mâinii sau coloanei vertebrale.

Osteoporoza este o boală care se instalează lent, pe parcursul a câțiva ani. Tratarea osteoporozei în stadiile incipiente este cea mai bună metodă pentru a preveni consecințele mai grave, precum scăderea în înălțime și fracturile osoase frecvente.

 

Simptomele osteoporozei

Stadiile incipiente ale osteoporozei nu provoacă niciun simptom. În cele mai multe cazuri, persoanele cu osteoporoză nu știu că au această afecțiune până când nu au o fractură.

Rareori apar simptome, iar unele dintre manifestări pot include:

  •     retragerea gingiilor
  •     slăbirea capacității de prindere la nivelul mâinilor
  •     unghii subțiri și casante
  •     dureri de spate
  •     scăderea în înălțime (se poate ajunge chiar și la 1,5 cm pe an);
  •     adoptarea unei posturi incorecte, încovoiate.

 

Cauzele osteoporozei și factorii de risc

Osteoporoza poate apărea din mai multe cauze, unele dintre ele medicale (cum ar fi boli autoimune, cancer și boli psihice), iar altele induse de un stil de viață nesănătos care pot avea ca efect secundar pierderi ale densităţii osoase.

Dintre afecțiunile medicale care pot duce la apariția osteoporozei, cele mai frecvente sunt:

  •    Cancerul, care își pune amprenta enorm asupra structurii osoase. Efectul cancerului asupra sistemului scheletic este bilateral: cancerul în sine contribuie la deteriorarea oaselor și, în același timp, multe tratamente pentru cancer (chimioterapie, steroizi etc.) pot, de asemenea, accentua pierderea de densitate osoasă.
  •    Hipocalcemia este o boală de deficit de calciu care poate duce la la osteopenie, precursoarea osteoporozei.
  •    Artrita reumatoidă asociată cu unele medicamente utilizate pentru tratarea acesteia, pot crește riscul de osteoporoză, slăbind structura oaselor cu risc crescut de fractură.
  •    Bolile autoimune pot crește riscul de osteoporoză. De exemplu, poliartrita reumatoidă afectează articulațiile, ceea ce crește șansele de osteoporoză. Lipsa mișcării cauzate de această afecțiune poate contribui la pierderea masei osoase.
  •    Tulburările de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă sau bulimia, pot favoriza apariția osteoporozei din cauza unei alimentații dezechilibrate care nu susține formarea densității osoase.

De asemenea, anumite medicamente pentru tratarea unor afecțiuni pot contribui la apariția osteoporozei. Printre acestea se numără medicamentele contra epilepsiei, steroizii administrați în tratarea bolilor autoimune, alergiilor sau erupțiilor cutanate, precum și tratamentul pentru diabetul zaharat de tip 2 care împiedică dezvoltarea și menținerea structurii osoase.

Factori de risc pentru osteoporoză

Există diferite tipuri de factori de risc pentru osteoporoză, unii ficși, alții modificabili. Factori precum vârsta, genele sau sexul persoanei, nu pot fi schimbați, alții însă se pot modifica deoarece sunt legați de alegerile personale privind stilul de viață.

 

Printre cei mai cunoscuți factori de risc pentru instalarea osteoporozei se numără:

  • Vârsta. Organismul pierde pe tot parcursul vieții masă osoasă. O parte din ceea ce se pierde se recuperează prin procesul de formare osoasă până în jurul vârstei de 30 de ani când procesul de resorbție depășește procesul de formare. Practic, corpul tău începe să descompună osul mai repede decât este capabil să-l înlocuiască.
  • Menopauza. Menopauza este un alt factor de risc primar, care apare la femeile cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani. Din cauza modificării nivelurilor hormonale, menopauza poate face ca organismul unei femei să piardă masa osoasă mult mai rapid.
  • Stilul de viață nesănătos. Fumatul, o alimentație săracă în calciu, consumul de alcool, sedentarismul sunt de asemenea factori de risc pentru osteoporoză.

 

Alți factori de risc pentru osteoporoză includ:

  • Moștenirea genetică
  • Alimentație deficitară
  • Greutate corporală mică

O parte dintre acești factori de risc pentru osteoporoză pot fi controlați, cum ar fi alimentația deficitară și lipsa mișcării. De exemplu, poți îmbunătăți dieta și începe un program de exerciții fizice ceea ce va aduce beneficii sănătății sistemului osos.

Cum se pune diagnosticul de osteoporoză

Pentru a verifica dacă suferi de osteoporoză, medicul specialist îți poate recomanda teste de sânge și urină pentru a verifica factorii care pot cauza pierderea densităţii osoase. În plus, îți poate sugera efectuarea unui test de densitate osoasă.

Densitatea osoasă se măsura până de curând, doar cu ajutorul unui aparat pe bază de raze X (cu intensitate slabă), numită și osteodensitometrie prin DXA. În prezent, există posibilitatea diagnosticării osteoporozei cu ajutorul tehnologiei inovative REMS sau Multi Spectrometria Ecografică cu Radiofrecvență.

Este o soluție de ultimă generație și prima metodă de diagnostic fără radiație, care folosește radiofrecvența (ultrasunete) pentru determinarea densității și fragilității osoase, în vederea stabilirii diagnosticului de osteoporoză sau a detectării stadiului premergător acesteia, respectiv osteopenia.

Tratamentul osteoporozei

O persoană diagnosticată cu osteoporoză va primi un plan de tratament din partea medicului specialist. Medicul poate prescrie medicamente, și poate recomanda modificări ale stilului de viață. Aceste schimbări ale stilului de viață pot include creșterea aportului de calciu și vitamina D, precum și efectuarea de exerciții fizice adecvate.

 

Tratamentul pentru osteoporoză poate ajuta la protejarea și întărirea oaselor, precum și la încetinirea degradării premature a oaselor.

Metode de prevenire a osteoporozei

Deoarece pierderea densităţii osoase este treptată și nedureroasă, multe persoane NU știu că suferă de osteoporoză. Acesta este motivul pentru care osteoporoza este adesea, denumită boală silențioasă.

În dieta recomandată pentru prevenirea osteoporozei trebuie incluse cel puțin cinci porții zilnice de fructe și legume (legume verzi, citrice și fructe de pădure). Un aport constant de pește este foarte important, precum și reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi saturate.

De asemenea, există suplimente alimentare care pot susține sistemul osos. ROdia-HPC2, produs dezvoltat de compania Romvac, ajută la menţinerea structurii şi funcţionării normale a sistemului osteoarticular şi contribuie la reglarea activităţii musculare, eliminând totodată durerile asociate cu artroza și rigiditatea articulară.

ROdia HPC2 comprimate este un produs obținut din membrana cochilieră a Oului hiperimun HPC2 + vitamina C Oul hiperimun este colectate de la găinile (Gallus domesticus) imunizate cu mai multe antigene specifice. Comprimatele conţin pulberea obținută din membrana cochilieră deshidratată și, mai apoi, mărunțită printr-un proces de producție natural și ecologic, fără utilizarea de substanțe chimice. Pulberea obținută conține ovotransferină, ovomucină, ovoalbumină, lizozim, colagen, acid hialuronic, sulfat de condroitină și sulfat de glucozamină. Acestea sunt ingredientele importante care participă la funcționarea normală a sistemului osteoarticular.

Produsul ROdia HPC2 este recomandat și în inflamaţii asociate cu artrita reumatoidă, osteoartrita, reumatismul, bursita, bolile degenerativ ale coloanei vertebrale şi în diferite faze ale psoriazisului articular.

De asemenea, este important de reținut că pentru prevenirea osteoporozei ajută:

  • mișcările fizice (genuflexiunile, urcatul scărilor, antrenamente cu greutăți);
  • aportul corect de calciu și vitamina D;
  • renunțarea la fumat, la consumul de alcool și băuturi carbogazoase
  • înotul.

Planurile de tratament pentru osteoporoză și metodele de prevenire variază în funcție de vârstă și sex, nu doar de gradul de densitate osoasă și este indicat să fie stabilite de către un medic specialist.