Cunoscut, în general, ca o boală de piele, psoriazisul este, de fapt, o boală inflamatorie cronică determinată de o tulburare a sistemului imunitar. Fiind o afecțiune cu exprimare preponderent cutanată, psoriazisul determină celulele pielii să se înmulțească până la 10 ori mai repede decât în mod normal. Deși, nu este o afecțiune care pune viața în pericol, psoriazisul este adesea dureros și își pune amprenta puternic asupra vieții pacientului.

Psoriazisul apare în diferite zone ale corpului, manifestându-se ușor diferit. Cele 5 tipuri de psoriazis descoperite de specialiști sunt cunoscute sub numele de: psoriazis în plăci, psoriazis gutat, psoriazis inversat, psoriazis pustulos (pustular) și psoriazis eritrodermic.

Simptomele psoriazisului: Cum se manifestă?

Psoriazisul este o afecțiune care se manifestă la nivelul pielii, ceea ce înseamnă că țesutul epitelial este afectat. În general, acesta se manifestă prin piele înroșită, uscată, descuamată, crăpată, care poate sângera, cât și prin unghii îngroșate, îngălbenite sau cu adâncituri. În funcție de tipul de psoriazis, simptomele apar în diferite zone ale corpului:

 

  • Psoriazis în plăci: Zone bine delimitate, de culoare roșie, acoperite cu scuame albicioase, care apar cu precădere în anumite zone: coate, genunchi, interfesier sau la nivelul scalpului, uneori și pe trunchi, brațe si picioare;
  • Psoriazis gutat: Pete mici și multe, scuamoase, de culoare roșie, apărute în special pe brațe și picioare. Factorii declanșatori pot fi infecții respiratorii, streptococii, amigdalita, stresul, diferite leziuni ale pielii și administrarea de medicamente antimalarice și beta-blocante;
  • Psoriazis inversat: Zone netede de piele roșie, inflamată, la nivelul pliurilor axilelor, în zona inghinală, fese, zona genitală sau sub sâni;
  • Psoriazis pustulos: Zone de piele pline cu pustule, în general pe palme și tălpi.
  • Psoriazis eritrodermic: Se manifestă prin înroșirea puternică a pielii și descuamare. Este declanșat de arsuri solare severe, infecții, anumite medicamente. Trebuie tratat imediat, deoarece poate duce la agravarea simptomelor și boli grave.

 

În funcție de localizare, psoriazisul este cunoscut și sub denumirile de:

 

  • Psoriazisul de scalp (pentru că apare la nivelul scalpului se poate confunda cu dermatita seboreică și de aceea diagnosticul corect este important);
  • Psoriazisul palmar(se manifestă prin zone de tegument îngroșat, crăpat);
  • Psoriazisul unghial(unghii gălbui sau albicioase, cu adâncituri, unghii îngroșate, desprinderea parțială a unghiei, depozite rugoase de keratină sub unghie);
  • Psoriazis ocular(inflamație oculară).

 

Psoriazisul vulgar (psoriazis în plăci - forma cutanată comună) este cea mai frecventă formă de psoriazis și afectează aproximativ 90% dintre cazuri. Acesta se manifestă clinic prin plăci eritemato-scuamoase (roșii și îngroșate), bine delimitate, cu scuame alb-sidefii pluristratificate care se descuamează ușor.

În majoritatea cazurilor, psoriazisul afectează doar câteva zone. În cazurile severe, psoriazisul poate acoperi părți mari ale corpului. Psoriazisul apare de obicei la vârsta adultă, cu preponderență în cazul persoanelor cu vârsta între 50 și 69 de ani, dar poate apărea și la copii.

 

  • Psoriazis la copii

 

Conform statisicilor, se pare că aproximativ 40% dintre persoanele care suferă de psoriazis prezintă simptome înainte de 16 ani și în jur de 10%, chiar înainte de 10 ani. Psoriazisul apare la copii, în general, după o infecție bacteriană.

În mod cert, copiii care moștenesc de la părinți anumite gene declanșatoare ale psoriazisului prezintă un risc crescut de a face boala. Simptomele psoriazisului la copii pot fi ușoare, moderate sau severe.

Cauze psoriazis: Care sunt factorii declanșatori?

Nu se cunoaște cauza exactă a apariției psoriazisului, dar specialiștii cred că este o combinație de factori. O tulburare a sistemului imunitar provoacă inflamația cutanată, determinând regenerarea prea rapidă a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii sunt înlocuite la fiecare 10 până la 30 de zile. În cazul psoriazisului, celulele noi apar la fiecare 3 până la 4 zile. Acumularea de celule noi peste celulele vechi creează acele scuame asemănătoare cu niște solzi argintii.

Psoriazisul are predispoziție genetică deci poate apărea la cei care au avut în familie cazuri de boală, dar nu este o condiție obligatorie. Alte cauze care pot fi considerate factori declanșatori ai psoriazisului sunt:

 

  • Tăieturi, zgârieturi sau intervenții chirurgicale;
  • Arsuri solare;
  • Stres emoțional;
  • Infecții cu streptococi;
  • Administrarea anumitor medicamente, inclusiv medicamente pentru tensiunea arterială, medicamente anti malarie, litiu și alți stabilizatori ai dispoziției, antibiotice etc.

Psoriazisul este o tulburare din ce în ce mai des întâlnită, de lungă durată (cronică), din păcate fără tratament alopat. Are tendința de a se manifesta în episoade, de câteva săptămâni, luni sau ani, apoi cedând o perioadă sau intrând în remisie.

Diagnostic și tratament: Se poate vindeca psoriazisul?

Partea bună este că există terapii care pot contribui la ameliorarea simptomelor psoriazisului și, în multe cazuri, chiar la vindecarea completă. Medicina alopată oferă soluții de tratament împotriva psoriazisului care uneori nu duc la vindecarea completă și care, în plus, pot avea efecte adverse.

 

Există, însă, terapii complementare care susțin imunitatea organismului, pentru că, așa cum menționam la începutul articolului, psoriazisul este o boală inflamatorie cronică, mediată imunologic. Romvac face acest lucru prin terapia cu Imunoinstant pe bază de imunoglobuline Y specifice care asigură imunitatea pasivă, adică anticorpii sunt direct introduși în organism și nu mai este nevoie ca aceștia să fie produși de organism, așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul vaccinării.

 

Produse cu IgY Imunoinstant administrate în terapia împotriva psoriazisului

Stabilită numai în urma consultației și pe baza unui diagnosticul de certitudine, terapia Imunoinstant pentru psoriazis vizează susținerea sistemului imunitar pentru care se recomandă administrarea orală, în funcție de pacient, a pulberii liofilizate Imunoinstant G, a Oului hiperimun sau/și a soluției buvabile Imunoinstant Multiplu.

Pentru leziunile cutanate, se recomandă aplicarea locală de creme și unguente cu imunoglobuline Y și alte principii imunologic active din Oul hiperimun, precum Ovotrat PV sau Ovoepiderm Lux sau spray-uri și geluri ca Imunoinstant Multiplu spray, Poliimunoinstant și Imunoinstant Multiplu gel. În funcție de localizare, se recomandă și suspensiile pentru psoriazisul palmo-plantar și comprimatele ROdia pentru formele articulare ale bolii.

 

Dacă ești interesat de terapia cu produse cu IgY Imunoinstant împotriva psoriazisuluite așteptăm pe site-ul https://imunoinstant.imunoinstant.ro/ pentru a afla mai multe detalii.