Terapia cu aerosoli este o metodă de tratare a multor probleme medicale, în mod special bolile obstructive ale căilor respiratorii. Este o formă de tratament care implică introducerea medicamentelor în căile respiratorii inferioare prin intermediul aerosolilor, pentru a se obține un efect topic sau sistemic.

 

Tipuri de aerosoli: naturali și artificiali

Aerosolii sunt particule foarte mici, de substanță lichidă sau solidă, combinată cu un mediu gazos (aer natural sau aer comprimat) și inhalate prin căile respiratorii. Astfel, există două tipuri de aerosoli:

  • Aerosoli naturali: marini (malul mării, în locul unde se sparg valurile), de pădure (prin combinarea unei substanțe volatile) sau de salină.
  • Aerosoli artificiali: produși de dispozitive speciale numite nebulizatoare.

Terapia cu aerosoli artificiali, bazată pe inhalarea vaporilor în care sunt înglobate substanțe medicamentoase, este folosită pe scară largă în medicină. Ea a fost inventată în anul 1929, în Anglia.

Bronhodilatatoarele și corticosteroizii sunt cele mai frecvente medicamente administrate prin inhalare. Utilizarea unui aparat de aerosoli ajută la relaxarea mușchilor de la nivelul căilor respiratorii ceea ce ușurează respirația.

De foarte multe ori, terapia cu aerosoli este recomandată de către medici în special pentru tratarea copiilor care suferă de infecții respiratorii și astm, dar este o metodă folosită și pentru pacienții de orice vârstă care prezintă diverse probleme respiratorii.

Terapia cu aerosoli - beneficii 

Indiferent că se realizează cu ajutorul aparatelor speciale sau natural, pe plajă, în pădure sau salină, aerosolii ajung în plămâni până la cele mai mici ramificații unde produc bronhodilatație și scad inflamația.

Terapia cu aerosoli poate fi folosită de la orice vârstă, începând cu nou-născuții și până la vârstnici. Terapia cu aerosoli naturali se face în zone unde aerul este încărcat cu microparticule antiinflamatoare naturale, de obicei în zone unde umiditatea și presiunea atmosferică sunt ridicate. Tratamentul cu aerosoli artificiali se face prin intermediul unui aparat care transformă medicamentul lichid din dispozitiv, în vapori pentru a putea fi inhalat cu ușurință și pentru a acționa local, direct asupra mucoaselor.

Aerosolii sunt un tratament de bază pentru afecțiunile ORL de natură inflamatorie sau infecțioasă și se folosesc fie singuri, fie în combinație cu alte tratamente orale. Soluțiile medicamentoase eliberate prin nebulizator reprezintă una dintre cele mai fiabile și mai simple metode de tratament.

În ultimul timp, utilizarea nebulizatoarelor în tratamentul bolilor respiratorii se bucură de o mare apreciere datorită beneficiilor oferite:

  • Antiseptic natural

Apa de mare folosită adesea în terapia cu aerosoli are rolul de a ucide microorganismele și bacteriile patogene.

  • Scăderea inflamației

Clorura de sodiu din aerosoli are un efect absorbant, prevenind astfel, inflamarea mucoasei nazale. Prin creșterea circulației sanguine locale, se restabilește funcția membranei mucoase.

  • Eliminarea mucusului

Concentrația de săruri din soluția pentru nebulizator acționează foarte ușor pe membrana mucoasei, curăță și hidratează, diluează și elimină mucusul.

 

Afecțiuni în care se recomandă terapia cu aerosoli

Aerosolii sunt deseori folosiți în afecțiunile care se manifestă prin tuse, respirație dificilă sau rinoree, ameliorarea survenind mai repede decât în cazul administrării clasice de medicamente.

În general, terapia cu aerosoli se recomandă în cazul rinosinuzitelor sau rinitelor alergice, deoarece medicamentele acționează direct asupra mucoasei nazale sau sinusale. Efectele secundare sunt minime, întrucât absorbția în sânge a aerosolilor este insignifiantă.

Aerosolii ajută la fluidizarea mucusului, făcând posibilă eliminarea acestuia prin tuse și suflarea nasului, totodată relaxează mușchii căilor respiratorii, astfel încât să intre o cantitate mai mare de aer în plămâni.

 

Utilizarea principală a terapiei cu aerosoli în afecțiunile respiratorii se recomandă pentru:

  • Nas înfundat. Nebulizatorul este foarte util pentru persoanele care au nasul înfundat, pentru că particulele inhalate ajută la curățarea căilor respiratorii.
  • Tuse productivă. Terapia cu aerosoli este recomandată în cazul persoanelor cu tuse productivă, datorită efectului benefic de la nivelul cavității bucale și a faringelui, precum și la nivelul căilor respiratorii inferioare – laringe, bronhii, bronhiole și alveole.

  • Rinită cronică. Odată ajunsă pe mucoasa respiratorie inflamată, sarea absoarbe apa printr-un simplu proces osmotic. Absorbția apei are ca efect scăderea edemului și, automat, deblocarea căilor respiratorii. De asemenea, studiile demonstrează că, în urma tratamentului cu sare, se reduce sensibilitatea la alergeni și crește imunitatea locală față de infecțiile virale și bacteriene.
  • Sinuzită. Folosirea terapiei cu aerosoli încă de la primele simptome de sinuzită poate chiar să ajungă să excludă administrarea de antibiotice, medicamente care pot să provoace adesea, efecte adverse. Aerosolii și inhalațiile cu abur pot fi utilizate ca tratament în cazul sinuzitei maxilare, deoarece contribuie la desfundarea, dar și la dilatarea căilor nazale.
  • Polipi inflamați. Aerosolii sunt adesea folosiți pentru a ameliora polipii inflamați, însă nu ca tratament pentru vindecarea acestei afecțiuni.
  • Dezinfectarea mucoasei respiratorii. Aerosolii cu ser fiziologic ajută la refacerea elasticității membranelor celulare și favorizează menținerea sănătății tractului respirator, eliminând toxinele, combătând procesele inflamatorii locale și dezinfectând mucoasa respiratorie. De asemenea, ajută și la reducerea microorganismelor iritante existente în căile respiratorii.
  • Bronșită. Terapia cu aerosoli ajută la creșterea mobilității secrețiilor de la nivelul tractului respirator inferior, fiind o terapie utilă pentru persoanele cu bronșită sau fibroză chistică.
  • Alergie. Aerosolii în combinație cu alte medicamente sunt folosiți adesea pentru că au efect antiinflamator, imunosupresiv și limfolitic. Se recomandă aerosoli cu dexametazonă pentru pacienții cu laringite acute alergice sau inflamatorii, celor cu astm bronșic sau cu pneumonie. De asemenea, aerosolii cu dexametazonă ajută la tratarea fibrozei pulmonare chistice, a șocului anafilactic și a bolii pulmonare obstructive.
  • Astm bronșic. Aerosolii cu adrenalină se recomandă persoanelor care suferă de astm bronșic sau de laringită, însă este esențial ca administrarea să fie efectuată sub supravegherea strictă a medicului specialist.
  • Respirație șuierătoare. Aerosolii sunt utili pentru că permit deschiderea căilor aeriene și ajută la asigurarea unei respirații mult mai ușoare.

Un beneficiu important constă în faptul că se pot combina mai multe tipuri de medicamente în nebulizator, pentru un tratament mai puternic și mai eficient. Odată cu apariția medicamentelor macromoleculare, terapia cu aerosoli este recomandată deopotrivă în multe boli sistemice non-respiratorii. Terapia prin inhalare poate fi o alternativă convenabilă la injecții pentru afecțiunile cronice și poate îmbunătăți confortul pacientului.

 

Imunoterapia cu IgY Imunoinstant - unică în infecțiile respiratorii

Infecțiile tractului respirator reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni, copiii dezvoltând în fiecare an între 8 și 12 episoade de infecții acute, mai ales în sezonul rece.

Cercetările din domeniul medical realizate de compania Romvac s-au orientat spre încercarea de a suplini nevoile de apărare ale organismului prin imunizarea pasivă, ce se realizează prin administrarea anticorpilor produși de găină, numiți imunoglobuline Y (IgY).

Anticorpii IgY specifici pot face ceea ce nu mai reușesc antibioticele în infecțiile bacteriene.  Imunoglobulinele Y care sunt produse numai de Romvac au capacitatea de a acționa inclusiv în infecții respiratorii cu agenți patogeni care nu mai pot fi anihilați cu ajutorul antibioticelor.

Romvac administrează cu succes imunoglobulinele IgY specifice prin aerosoliși pe cale orală, în cazul copiilor și adolescenților. Studiile de caz au demonstrat că terapia cu Imunoinstant soluție pentru aerosoli are efecte imediat atât în fazele incipiente ale infecțiilor respiratorii, cât și în cele anterior diagnosticate și chiar în patologii cu vechime.

 

Terapia prin aerosoli cu soluții monovalente sau polivalente de IgY a fost administrată concomitent cu cea generală asigurată cu ajutorul pulberilor liofilizate din Ou Hiperimun Romvac.

Rolul sistemului imunitar este esențial în orice boală. În asemenea situații, trebuie să îi asigurăm organismului un suport imunitar adecvat care să îl ajute să revină la starea de homeostazie. La pacienții cărora li s-a administrat atât terapia cu imunoglobuline Y specifice prin aerosoli, cât și oral, s-au constat următoarele aspecte pozitive:

  • crește rezistența sistemului imunitar la infecții;
  • se diminuează simptomatologia;
  • organismul reușește să treacă mai ușor prin boală, recuperarea fiind mai rapidă.

Imunoglobulinele Y specifice din produsele Imunoinstant au fost obținute de specialiștii de la Romvac prin hiperimunizarea găinilor vaccinate pentru a produce anticorpi împotriva unora dintre cele mai periculoase tulpini bacteriene, virale și fungice, cu incidență în România.

La ora actuală, Romvac produce 30 de imunoglobuline Y specifice care se pot administra adulților și copiilor de la vârsta de 7 luni, singura contraindicație fiind aceea de a nu prezenta alergie la ou.