Acneea este cea mai des întâlnită afecțiune dermatologică cu care se confruntă oamenii. Este o afecțiune a pielii, care provoacă apariția coșurilor în special pe față, frunte, piept, umeri și partea superioară a spatelui. Există o varietate de cauze, inclusiv genetice, de la un nivel hormonal fluctuant, exces de sebum, stres sau utilizarea produselor de îngrijire nepotrivite.

 

Acneea apare atât la adolescenti, cât și la adulti, iar formele de manifestare sunt variate, unele persoane confruntându-se cu forme severe ale bolii. Se estimează că 80% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 și 30 de ani vor avea cel puțin o formă ușoară de acnee, majoritatea oamenilor fiind afectați de aceasta, la un moment dat în viață.

 

Chiar dacă acneea nu pune viața în pericol, poate produce stres și anxietate și afectează calitatea vieții. Netratată, această boală inflamatorie poate duce la apariția cicatricilor, provocând, astfel, un aspect al pielii mai puțin plăcut. O persoană cu acneesau cu cicatrici de la acnee are de cele mai multe ori o stimă de sine scăzută, va evita socializarea și se va ascunde de cei din jur.

 

Tipuri de acnee

 

Identificarea tipului de acnee cu care o persoană se confruntă este cheia unui tratament de succes. Pentru început este important să știi că există mai multe tipuri de acnee, precum și diferite forme de leziuni acneice.

 

Punctele negre și punctele albe semnalează o acnee de tip non-inflamator, iar acneea de tip inflamatoreste caracterizată prin papule, pustule, noduli și chisturi. Semnele acneei pot varia, afecțiunea fiind cunoscută sub mai multe forme: acnee vulgară (termenul general), acnee rozacee, acnee juvenilă și acnee chistică.

 

Este posibil ca o persoană să sufere de mai multe tipuri de acnee simultan, iar unele cazuri pot fi atât de severe, încât necesită obligatoriu, o vizită la dermatolog. 

 

Cauzele acneei: De ce apare acneea?

 

Este firesc ca o persoană, indiferent de tipul de acnee de care suferă, să caute cauza acestei probleme. Acneea apare ca o reacție inflamatorie a pielii și poate fi cauzată de un număr mare de factori, de la supraproducția de sebum și blocarea glandelor sebacee, bacteriile de la suprafața pielii, până la nivelul hormonal din organism.

Unii dintre cei mai frecvenți factori declanșatori ai bolii sunt hiperkeratizinarea şi obstrucţia foliculilor sebacei provocate de descuamarea anormală a epiteliului folicular, creşterea producţiei de sebum stimulată androgenic și colonizarea foliculilor cu Propionibacterium acnes, ce determină inflamaţia locală. Agenţii microbieni implicaţi în patogeneza acneei pot prolifera rapid în perioada pubertăţii, reprezentând factori importanţi în declanşarea şi întreţinerea acneei.

 

Există, de asemenea, multe alte cauze care stau la baza apariției acneei. Temperatura și umiditatea aerului, utilizarea anumitor produse de machiaj, moștenirea genetică, stresul și anxietatea și modificările hormonale legate de sarcină și menstruație.

 

Pentru că există mai multe tipuri de acnee, înțelegerea formei de care o persoană suferă este esențială pentru a găsi un tratament eficient și de durată. Găsirea tratamentului potrivit, începe, în general, de la diagnosticarea corectă, identificându-se una dintre cele două tipuri principale: acnee de tip non-inflamator sau acneea de tip inflamator.

 

Cele mai cunoscute tipuri de acnee și cauzele care le produc sunt:

 

 • Acneea vulgară. Se produce prin obturarea canalelor sebacee cu sebum, celule moarte ale pielii, praf și diferite alte impurități și apare prin inflamarea acelor zone.
 • Acneea rozacee. Se manifestă sub formă de roșeață, coșuri sau iritații pe nas, pomeți, bărbie și frunte, la persoanele cu vârsta peste 30 ani și preponderent la femei. Netratat, acest tip de acnee poate duce la apariția unor noduli inestetici. Apariția acneei rozacee poate fi favorizată de expunerea la soare, consumul de cofeină, alcool și alimente condimentate, stres, băi fierbinți, ger și efort fizic.
 • Acneea juvenilă. Este cea mai frecventă formă de acnee și circa 80% dintre tineri se confruntă cu ea. Este determinată de schimbările hormonale și de stilul de viață mai puțin sănătos. Acneea juvenilă apare sub forma unor puncte negre sau albe de grăsime și, uneori chiar chisturi.
 • Acneea chistică. Este o formă severă a acneei vulgare ce apare ca erupții inflamate și extinse, pline cu lichid. Nodulii sunt tari, dureroși la atingere și dezvoltați subcutanat. Cauzele apariției acneei chistice sunt, în general, tulburările hormonale din perioada pubertății, când hormonii androgeni produc sebum în exces. Este forma cea mai dificilă de tratat din cauza profunzimii afecțiunii cutanate.

 

Printre factorii de risc principali care pot cauza apariția acneei se numără utilizarea produselor nepotrivite pentru tipul de ten (în general, folosirea unor produse cosmetice uleioase), administrarea anumitor medicamente, unele obiceiuri care pot agresa tenul (atingerea frecventă a feței sau stoarcerea coșurilor) sau un stil de viață nesănătos (consumul de alimente grase, fast-food etc.).

 

Prevenirea apariției acneei

 

Dacă ești o persoană predispusă la acnee, prevenirea acesteia este prima măsură de care să ții cont, înainte de a urma orice tratament. Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea pielii, indiferent de ce tipuri de acnee este vorba:

 

 • Menținerea curată a feței. Fie că te confrunți deja sau nu cu probleme ale tenului, este foarte important să îți speli corect pielea feței. O piele curată este foarte importantă deoarece prin spălare se îndepărtează celulele moarte de la suprafața pielii, impuritățile și excesul de sebum. Este recomandat să îți speli fața de maximum două ori pe zi, dimineața și seara, cu un săpun blând special creat pentru acnee. Immuno Clean este un săpun eficient în lupta împotriva acestei afecțiuni. El ajută la înlăturarea scuamelor întărite, calmând epiderma și prevenind senzația de uscăciune a pielii. Glicerina vegetală hidratează intens pielea, oferindu-i elasticitate, în vreme ce tensida solidă SCI curăță delicat tenul.

 • Evitarea produselor de machiaj care încarcă tenul. În special când pielea începe să se înroșească, iar coșurile devin dureroase, evită pe cât posibil, aplicarea fondului de ten. În cazul în care totuși este necesar să folosești fond de ten, pudră sau blush, încearcă să folosești un produs cu o consistență cât mai ușoară, aplică un strat fin, iar la finalul zilei, îndepărtează-l prin demachiere corespunzătoare.
 • Evită expunerea prelungită la soare. Razele ultraviolete pot stimula eritemul și pot accentua inflamația pielii. Indiferent dacă ai sau nu acnee, se recomandă aplicarea produselor și cremelor cu factor de protecție solară, cu cel puțin 20 de minute înainte de a ieși afară. Dacă suferi de acnee, caută produse anti UV non-comedogenice, pentru a nu favoriza apariția unor noi coșuri.
 • Nu îți stoarce coșurile. Nu freca pielea și nu stoarce coșurile, deoarece acest lucru poate agrava infecția, provocând mai multe blocări, umflături și roșeață. De asemenea, evită pe cât posibil, să îți atingi fața pe timpul zilei și încearcă să ții părul strâns, astfel încât să atingă cât mai puțin, pielea feței.

 

Există, de asemenea, multe alte reguli de prevenire a acneeide care este bine să ții cont :

 • Ține telefonul departe de față când vorbești, deoarece este posibil să conțină particule de praf și impurități.
 • Curăță regulat ochelarii, deoarece colectează sebum și reziduuri de pe piele.
 • Dacă suferi de acneea pe spate, umeri sau piept, încearcă să porți haine largi pentru a lăsa pielea să respire. Evită îmbrăcămintea strânsă, cum ar fi bentitele, șepcile și eșarfele sau spală-le în mod regulat dacă sunt folosite frecvent.
 • Folosește un aparat de ras electric sau aparate de ras clasice bine ascuțite când te bărbierești pentru a nu insista asupra pielii deja iritate. Înmoaie bine pielea și barba cu apă caldă înainte de a aplica crema de ras.
 • Menține părul curat, deoarece colectează sebumul și reziduurile de pe piele. Evită produsele pentru păr grase, cum ar fi cele care conțin unt de cacao.
 • Evită anxietatea și stresul, deoarece acestea pot crește producția de cortizol și adrenalină, care exacerbează acneea.
 • Încearcă să vă păstrezi în locuință un mediu răcoros și uscat, pentru a preveni transpirația.

 

Tratamentul acneei

Tratamentul adecvat depinde în primul rând de tipul acneei si de severitatea acesteia, si poate include atât produse care se aplică topic, cât și medicamente administrate oral. Ca urmare a diversității factorilor declanșatori, culturile bacteriene şi antibiograma sunt deosebit de importante în stabilirea diagnosticului și în abordarea terapeutică a acneei.

Antibioticele au fost utilizate pe scară largă, timp de mulţi ani, în terapia acneei moderate şi severe, precum şi pentru formele de acnee inflamatorie care nu răspund la alte tratamente. Din păcate, pe lângă efectele adverse ale acestora, tot mai des apar cazuri de rezistență bacteriană la toate antibioticele folosite, dar cel mai frecvent, la eritromicină.

După câțiva ani de cercetare, specialiștii de la Romvac au venit cu o soluție împotriva celor mai periculoase microorganisme și care, în timp, au dezvoltat rezistență la antibiotice. Compania Romvac a lansat pe piață, încă din anul 2014, Oul Hiperimun și gama de produse Imunoinstant pe bază de anticorpi IgY utilizați ca adjuvant în tratarea specifică a infecțiilor bacteriene. Acestea acționează atât la nivel local, cât și la nivel sistemic pentru a ajuta organismul să lupte eficient împotriva bolii.

Un pas mare în evoluția științei medicale este terapia Imunoinstant împotriva acneei care cuprinde în funcție de factorul declanșator al bolii, administrarea locală a gelului, Imunoinstant Multiplu Gel, Immuno Multi Gel și a spray-urilor Imunoinstant Multiplu Spray și Poliimunoinstant spray cu IgY polivalent care acționează asupra agenților patogeni Staphylococcus aureus, E.coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosaetc.

Pentru efectul său terapeutic, dar și pentru a asigura igiena locală corespunzătoare, se recomandă săpunul Immuno Clean, care se va utiliza mai ales înainte de aplicarea cremei Immuno White Cream sau Ovotrat PV.

 

De asemenea, alegerea unui stil de viață sănătos și adoptarea unei rutine de îngrijire a pielii sunt esențiale pentru prevenirea sau agravarea formei deja existente.

 

Înainte de a urma orice tratament pentru acnee este indicat să consulți un medic dermatolog care să analizeze pielea și să îți spună exact care este tipul de acnee de care suferi.

 

Dacă ești interesat de tratamentul acneei te așteptăm pe site-ul https://imunoinstant.ro/ pentru a afla mai multe detalii.