Dacă găsești zilnic câteva fire de păr rătăcite pe haine sau perie nu este neapărat un motiv de alarmare. Zilnic, o persoană adultă pierde, în mod natural, aproximativ 100 de fire de păr. Căderea părului sau alopecia este o afecțiune destul de frecventă, care se manifestă, însă, prin pierderea unui număr mare de fire de păr. Deși este mai răspândită la adulții în vârstă, oricine poate suferi de căderea părului, inclusiv copiii.

 

Căderea părului se poate manifesta treptat, de-a lungul anilor,sau poate apărea brusc. În funcție de cauza căderii părului, afecțiunea poate fi temporară sau permanentă. Pentru a ști dacă este vorba de o cădere normală sau dacă te confrunți cu o cădere masivă care are nevoie de tratament, află ce tipuri de alopecie există, cum se manifestă și care sunt cauzele.

 

Citește în continuare mai multe informații despre alopecie și care este cel mai bun tratament pentru căderea părului.

În orice moment, aproximativ 90% din părul de pe scalpul unei persoane crește. Fiecare folicul are propriul său ciclu de viață, care poate fi influențat de vârstă, starea de sănătate și o mare varietate de alți factori. Acest ciclu de viață este împărțit în trei faze:

  • Anagen- creșterea activă a părului care durează în general între doi și opt ani.
  • Catagen- creșterea tranzițională a părului care durează două, până la trei săptămâni.
  • Telogen - faza de repaus care durează aproximativ două, până la trei luni; la sfârșitul fazei de repaus părul cade și un păr nou îl înlocuiește, începând un nou ciclu de creștere.

 

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, rata de creștere a părului încetinește.

Există mai multe tipuri de alopecie, fiecare având o cauză diferită:

  • Alopecia involuțională este o afecțiune naturală în care părul se subțiază treptat odată cu înaintarea în vârstă. Mai mulți foliculi de păr intră în faza de repaus mai repede, iar firele de păr sunt astfel mai subțiri, mai scurte și mai puține la număr.
  • Alopecia androgenă este o afecțiune genetică care poate afecta în special bărbații și, mult mai rar, femeile. Bărbații cu această afecțiune, numită și chelie, pot începe să fie afectați de căderea părului, pe la începutul vârstei de 22-23 de ani. Chelia se manifestă prin dispariția treptată a părului din zona frontală a scalpului.
  • Alopecia areata debutează adesea brusc și duce la căderea părului la copii și adulții tineri. Această afecțiune poate însemna chiar chelirea completă (alopecia totală). Dar la aproximativ 90% dintre persoanele cu alopecia areata, părul revine în câțiva ani.
  • Alopecia universală face ca tot părul de pe corp să cadă, inclusiv sprâncenele, genele și părul pubian.
  • Tricotilomania, întâlnită cel mai frecvent la copii, este o tulburare psihologică în care o persoană își smulge obsesiv părul.
  • Efluviul telogen este subțierea temporară a părului scalpului, care apare din cauza modificărilor ciclului de creștere al părului. Un număr mare de fire de păr intră în faza de repaus în același timp, provocând căderea părului și rărirea ulterioară.
  • Alopecia cicatricealăduce la pierderea permanentă a părului. Afecțiunile inflamatorii ale pielii (celulită, foliculită, acnee) și unele boli de pielii (cum ar fi unele forme de lupus și lichen plan) duc adesea, la cicatrici care distrug capacitatea părului de a se regenera.

Semne ale căderii părului: Cum îți dai seama că suferi de alopecie

Principalul simptom al alopeciei este căderea mai multor fire de păr decât de obicei, dar acest lucru poate fi extrem de greu de identificat. Următoarele simptome pot oferi câteva indicii:

  • Zone din scalp unde părul se rărește. Dacă treci degetele prin păr, este posibil să începi să observi în anumite zone o rărire a părului, ceea ce poate fi un semn de alopecie.
  • Linia părului în retragere. Dacă observi că linia părului (zona frunții) este mai sus decât în urmă cu câțiva ani, poate fi un semn de alopecie androgenă.
  • Perie plină de fire de păr. Observi o schimbare, ca de exemplu peria de păr strânge o cantitate mai mare de păr?! Dacă da, acesta poate fi un simptom al alopeciei.
  • Zone chele. Acestea pot varia în dimensiune și pot crește în timp, cel mai probabil indicând prezența alopeciei cicatriceale.
  • Durere sau mâncărime. Dacă ai o afecțiune a pielii care cauzează căderea părului, este posibil să simți durere sau mâncărimi la nivelul scalpului.

Cauzele alopeciei: De ce cade părul în cantitate mare?

 

Medicii nu știu cu exactitate de ce anumiți foliculi de păr sunt programați să aibă o perioadă de creștere mai scurtă decât alții. Cu toate acestea, au descoperit că mai mulți factori pot influența căderea părului:

  • Tulburările hormonale, cum ar fi niveluri anormale de hormoni androgeni (hormoni masculini produși în mod normal atât de bărbați, cât și de femei).
  • Factorul ereditar. Genele moștenite de la părinți pot influența predispoziția unei persoane de a face alopecie.
  • Stresul, apariția unei boli sau nașterea unui copil pot provoca căderea temporară a părului.
  • Medicamentele, inclusiv medicamentele pentru chimioterapie utilizate în tratarea cancerului, medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale și pilulele contraceptive pot provoca căderea temporară a părului.
  • Arsurile și rănilepot provoca căderea temporară a părului. În astfel de cazuri, creșterea normală a părului revine de obicei odată ce leziunea se vindecă, cu excepția cazului în care se produce o cicatrice. Din păcate, în zona cicatrizată părul nu va mai crește niciodată.
  • Bolile autoimunepot afecta foliculii de păr provocând alopecia areata. La majoritatea persoanelor cu alopecia areata, părul crește înapoi, deși poate fi temporar foarte fin și, eventual, o culoare mai deschisă înainte de a reveni la culoare și grosimea normală.
  • Procedurile cosmetice, cum ar fi spălatul frecvent cu cu produse profesionale, permanentul, decolorarea și vopsirea părului pot duce la căderea părului, făcând firul de păr slab și fragil. Coafurile de genul împletituri foarte strânse, bigudiuri fierbinți sau ondularea ori îndreptarea părului pot deteriora și rupe părul. Cu toate acestea, aceste proceduri nu provoacă alopecie permanentă. În cele mai multe cazuri, părul crește în mod normal, dacă sursa problemei este îndepărtată. Dar, agresarea scalpului pe termen lung poate duce uneori la zone mici de chelie.
  • Condiții medicale. Bolile tiroidiene, lupusul, diabetul, anemia cu deficit de fier, tulburările de alimentație pot provoca căderea părului. De cele mai multe ori, atunci când afecțiunea de bază este tratată, părul va reveni cu excepția cazului în care există cicatrici, ca în unele forme de lupus, lichen plan sau tulburări foliculare.
  • Cura de slăbire. O dietă cu conținut scăzut de proteine sau o dietă cu restricții severe în calorii poate provoca, de asemenea, căderea temporară a părului.

Tratamentul pentru căderea părului

 

Așa cum menționam anterior, în multe cazuri, renunțarea la procedurile cosmetice, tratarea unei afecțiuni, eliminarea stresului și adoptarea unui stil de viață sănătos pot stopa căderea părului. Există însă situații când aceste măsuri trebuie susținute de un tratament medicamentos și de folosirea unor produse eficiente care să stimuleze creșterea părului.

Majoritatea oamenilor au tendința să creadă că doar bărbații sunt afectați de căderea permanentă a părului. Specialiștii estimează că mai mult de 50% dintre femei se confruntă de câteva ori în viață cu pierderi vizibile de păr.

Din fericire, exista tratamente pentru căderea părului, atât la femei, cât și la bărbați, iar șamponul Immuno Hair Shampoo este un produs cu o formulă bazată pe ingrediente active naturale şi biologice, cu efecte remarcabile asupra scalpului. Șamponul este destinat igienei și întreținerii părului și a pielii sensibile a scalpului, recomandat pentru toate tipurile de păr (uscat, gras, degradat). Fracțiunile proteice din gălbenușul de Ou hiperimun hrănesc rădăcina firului de păr stimulând procesele metabolice normale de la nivelul întregului scalp.

Opțiunile de tratament pentru căderea părului pot include, de asemenea, și medicamente, operații de transplant de păr sau modificări ale stilului de viață. Este important să vă consultați cu un specialist din domeniul sănătății pentru a determina cauza de bază a căderii părului și pentru a discuta cele mai bune opțiuni de tratament pentru alopecie.